sobota, 27 júla, 2024

Aká je najlepšia látka na ušitie rúška? Vedci tvrdia, že TENTO materiál je najlepší! Alergici ho milujú

Nosenie rúšok sa stalo súčasťou našich životov zo dňa na deň. Zohnať aspoň jedno bolo a stále je nereálne, keďže aj nemocnice, ktoré ich potrebujú najviac ich majú nedostatok. Preto je jednou z najlepších možností si rúško vyrobiť doma. V predchádzajúcich článkoch sme Vám ukázali pár nápadov ako na to. V tomto článku sa dozviete, ktoré látky na výrobu rúšok odporúčajú vedci.

 

ázijský, bezpečnosť, černoch

Zdroj: pexels.com

 

 

Vedci z Národného laboratória Argonne a vedci zo Chicagskej univerzity otestovali hneď niekoľko látok. Ich cieľom bolo zistiť vlastnosti mechanickej a elektrostatickej filtrácie jednotlivých látok. Tím skúsených vedcov tak prišiel na tom, že dobre priliehajúce rúško so zmesi rôznych látok je “to pravé orechové” na zastavenie šírenia nákazy. V laboratóriu otestovali hneď niekoľko bežných látok ako bavlna, hodváb, šifón, flanel, niekoľko syntetických látok a ich kombinácie.

 

Treba vrstviť!

Otestovali tak priepustnosť častíc od veľkosti 10 nanometrov až po 10 mikrometrov. Pre porovnanie, ľudský vlas má priemer 50 mikrometrov (1 mikrometer = 1000 nanometrov). Častice nového koronavírusu majú priemer od 80 do 120 nanometrov. Štúdia síce využila na testovanie menšie častice ale tak sú výsledky zaručené.

Teda ak látkou neprejdú ani menšie častice tak nimi neprejdú ani oveľa väčšie častice spôsobujúce koronavírus. Po sérii testov tak vedci prišli na to, že častice najlepšie filtrujú kombinácie a teda vrstvenie rôznych látok. “Filtračné schopnosti hybridných látok (ako napríklad bavlna-hodváb, bavlna-šifón, bavlna-flanel) boli vyššie ako 80% (pri časticiach menších ako 300 nanometrov) a vyššie ako 90% (pri časticiach väčších ako 300 nanometrov),” píše sa v závere štúdie. Vedci si myslia, že je to vlastne kvôli tomu, že vrstvením látok sa tak kombinuje mechanický a elektrostatický efekt na filtráciu častíc.

 

chrípka, covid-19, covid19

Zdroj: pexels.com

 

Rúško musí dostatočne priliehať

Mechanická filtrácia spočíva v tom, že látka fyzicky časticu zachytí. Preto sa vedci zhodli na tom, že preto je najlepšia bavlna, ktorá má vysoký počet vlákien, t. j. čím sú menšie diery v látke tým menej veľkých častíc cez nich prenikne. Čo sa týka elektrostatickej filtrácie, tá funguje trochu inak. Napríklad taký polyester, namiesto “kopnutia” kamaráta statickou elektrinou sa táto energia využije na udržanie častíc aerosólu v statickom prostredí. No na vysoké percento ochrany môžete ihneď zabudnúť ak Vám maska na tvári dostatočne neprilieha. Ak máte niekde medzierky zníži to rúšku efektivitu filtrácie až o 60%!

 

choroba, chrípka, covid-19

Zdroj: pexels.com

 

Z akej látky máte rúško Vy?

zdroj: sciencealert.com/

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights