sobota, 27 júla, 2024

Nová reforma školstva? Minister zvažuje zrušenie 9.ročníka ZŠ a zmeny na úrovni vysokých škôl!

S novou vládou prišli aj nové rozhodnutia – zavedenie opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu a “nakopnutie” ekonomiky po skončení pandémie. Zmeny nastali v školách, keďže sa deti učili online z pohodlia domova, rovnako to bolo aj pri niektorých povolaniach, ktoré môžu ľudia vykonávať aj z takzvaného “home office”. Minister školstva, Branislav Gröhling (SaS), rozmýšľa však o iných, permanentných zmenách týkajúcich sa jeho rezortu.

https://www.instagram.com/p/CArvkOuHGfr/

 

Možná zmena v školstve má pár háčikov

Prišiel tak s nápadom, že by sa na základných školách zrušil posledný a teda 9. ročník. „Je to aj kvôli bilingválnym školám, kde žiaci odchádzajú z ôsmeho a deviateho ročníka a v rámci bilingválnych škôl, keď sa stretávajú, môžu byť nerovnosti. Štúdium trvá päť rokov a následne mladí ľudia končia štúdium vo vyššom veku,“ odvôvodnil svoje zmýšľanie Gröhling. Pri zjednotení nástupu na bilingválne školy sa tak podľa jeho slov naskytá otázka ako obsahovo naplniť 9. ročník a vlastne čo s ním do budúcna budú robiť. Problémom však je aj to či v prípade ak by sa 9. bočník zrušil, bolo správne nechať ôsmakov rozhodovať sa kam pôjdu na strednú školu.

https://www.instagram.com/p/CANo69BnCRX/

 

V polovici júna by však mala byť prezentovaná aj zmena týkajúca sa výberových predmetov pre žiakov. „Myslím si, že sa blížime k tomu, aby sme navýšili počet disponibilných hodín a v rámci nich by si školy mohli vyberať jednotlivé predmety,“ poznamenal minister školstva. Zároveň dodáva, že testovanie piatakov (Monitor) sa musí v školskom roku 2020/2021 posunúť a to hlavne z dôvodov, že učivo nebolo doteraz vplyvom pandémie preberaná plnohodnotne.

 

Ilustračné foto

Zdroj: pexels.com

 

Budú sa vysoké školy opäť prerozdeľovať?

Branislav Gröhling vidí v sfére školstva ako ďalší problém počet vysokých škôl na Slovensku. Pri prvom stretnutí s rektormi, krátko po jeho nástupe do funkcie podotkol, že sa ministerstvo školstva musí zamerať na to či sa vysoké školy budú prerozdeľovať. Rozdelené by tak mali byť na základe výskumu a vývoja a na ďalšie vysoké školy. „My sme si zdevalvovali vysokoškolské prostredie tým, že máme veľmi veľa vysokých škôl. Za ostatné roky sme nedbali až tak na to, aby bola na prvom mieste kvalita vzdelávania, ale aby bol ten pocit, že mám diplom. A s týmto sa musíme vyrovnať,“ vyjadril sa na margo množstva vysokých škôl Gröhling.

 

Person Holding White Scroll

Zdroj: pexels.com

 

Minister školstva rovnako vyslovil názor, že na Slovensku by mali začať fungovať bakalárske profesiové odbory. Takto by sa zvýšila uplatniteľnosť absolventov vysokých škôl v praxi. „Každý, kto si bude vyberať vysokú školu, bude vedieť, kde sa absolvent vie zamestnať a aký má priemerný príjem,“ vysvetľuje. Slovensko je v tomto opäť o krok pozadu, keďže podľa Gröhlinga je takýto štandard v okolitých krajinách bežný.

 

Čo si myslíte o takýchto reformách školstva? Je to podľa Vás krok vpred?

 

 

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights