Postupné otváranie hraníc: Začínajú sa rokovania s okolitými krajinami. Kedy otvoríme?

Z dôvodu priaznivého vývinu koronakrízy, začala vláda uvoľňovať opatrenia. Otvorili sa ďalšie prevádzky no platia v nich stále prísne pravidlá. V nedeľu sa v diskusnej relácii RTVS, O 5 minút 12, vyjadril štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, že by sa počas leta mali otvoriť hranice s Českom a Rakúskom. Všetko je však na výsledkoch mnohých rokovaní, ktoré ich čakajú.

 

Závisí to aj od nás

„Očakávam, že s Českom budeme na konci rozhovorov o tom, ako to urobiť, počas najbližších dní, v najhoršom prípade týždňov. S Rakúskom, predpokladám, to bude deň po dni nasledovať. Čiže, ak by všetko išlo dobre, myslím, že už v júni prinesieme dobré správy,“ vyjadril sa štátny tajomník Martin Klus (SaS). Tieto dve krajiny podľa jeho slov prejavili “najväčšiu vôľu”. Otváranie hraníc je však závislé aj na vzájomnej spolupráce medzi rezortom vnútra a dopravy. Ďalším faktorom je aj počet novonakazených a vyliečených ľudí, ktoré buď urýchli alebo spomalí otváranie hraníc.

Vytvoria sa “mini Schengeny”

Okrem Rakúska a Česka sa rieši otázka otvorenia hraníc z Maďarskom. Klus sa však vyjadril, že na Slovensko tlačia aj dovolenkové krajiny ak Chorvátsko, Grécko či Bulharsko. V ich záujme je obnovenie leteckej dopravy alebo vytvorenie takzvaných koridorov.  Podpredseda Výboru NR SR pre európske záležitosti však neprepokladá otváranie hraníc na európskej úrovni v priebehu tohto roka. “Ale viem si to predstaviť na úrovni takých mini Schengenov, kde si môžeme testovať pohyby osôb,” dodáva Peter Kmec (Smer-SD).

 

Brown Leather Duffel Bag

Zdroj: pexels.com

 

Na Slovensko príde peňažná pomoc

Podľa Tomáša Valáška (Za ľudí) by celej situácii mohli pomôcť inteligentné riešenia ako napríklad inteligentná karanténa. V týchto rozhodnutiach súhlasí s Martinom Klusom a rovnako tvrdia, že sa v tomto smere musí upraviť aj zákon. Avšak Peter Kmec s nimi o legislatívnej úprave nesúhlasí. Napriek tomu sa zhodli na tom, že opatrenia týkajúce sa karantény sú nepríjemné ale boli nevyhnutné. Celá koronakríza bude mať obrovský dopad najmä na ekonomiku. No z Európskej únie má prísť pre Slovensku pomoc vo výške 4,1 miliardy eur.

 

Banknote Lot

Zdroj: pexels.com

zdroj: aktuality.sk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Postupné otváranie hraníc: Začínajú sa rokovania s okolitými krajinami. Kedy otvoríme?”