sobota, 27 júla, 2024

Prečo je dôležité získať maximum z domáceho učenia? Takto ho spríjemníte vašim ratolestiam

Potreba zostať doma v súčasnej situácii vytvára problémy nielen u dospelých, ale aj detí. Školy sú zatvorené, ale učiť sa musia. A ak samotné dieťa vníma potrebné opatrenie ako ďalšie prázdniny, rodič je jednoducho povinný vziať učenie do vlastných rúk. Karanténa je koniec koncov príležitosťou nielen na oddych, ale aj na produktívnu prácu.

Prezradíme vám, aké opatrenia musia zodpovedné matky a otcovia prijať, aby organizácia domácej výučby pre deti priniesla pozitívny výsledok a vzbudila záujem dieťaťa o učenie. Doma môžete zaviesť notoricky známy individuálny prístup pomocou metód, ktoré sú vhodné špeciálne pre vaše dieťa.

 

ORGANIZÁCIA DOMÁCEHO VYUČOVANIA

Takéto vzdelávanie poskytuje mnoho výhod. Nie je potrebné tráviť čas cestovaním do školy, nie je potrebné baliť a vybaľovať aktovku, nemusíte sa prispôsobovať rozvrhu školy. Takáto sloboda však bráni dieťaťu v tom, aby sa sústredilo na svoje štúdium, a preto venuje väčšiu pozornosť sociálnym sieťam, hrám a oddychu, čím odkladá štúdium na neskôr. Aké opatrenia vám pomôžu vyriešiť tieto problémy?

Girls on Desk Looking at NotebookPexels

Zbavte sa informačného šumu

Všetko, čo odvádza pozornosť od učenia, by sa malo odložiť. Ak je dieťa občas rozptyľované sociálnymi sieťami alebo správami, potom je jeho koncentrácia na osvojenie si vzdelávacieho materiálu minimálna. Preto je lepšie dať im telefón pred ukončením štúdia.

 

Rýchly štart

Čím skôr začnete, tým je väčšia pravdepodobnosť, že to dotiahnete do zdarného konca. Toto pravidlo platí najmä v prípade vzdelávania na diaľku. Ak to neustále odkladáte, večer je nízka pravdepodobnosť, že ešte niečo urobíte.

V tomto prípade pomáha trik s názvom „5 minút“. Podstatou triku je, že dieťaťu vydelíte na prácu iba 5 minút, ale začne to v tom momente. Týmto trikom získavajú cit pre kontrolu, a preto, keď už sú v pracovnom nasedení, je pravdepodobnejšie, že všetko dokončia.

 

Časový limit

Známy Parkinsonov zákon hovorí, že práca vyplní celú dobu, ktorá jej bola pridelená. Preto je potrebné jednoducho stanoviť jasné termíny pre každú úlohu, aby vám nevznikali resty a aby sa neodkladalo všetko na poslednú chvíľu. Na takéto starostlivé plánovanie je vhodný pravidelný denník, aby sa nevynechalo nič dôležité a neodkladalo to, čo ste sa už mali dávno naučiť.

Macbook Air, Flower Bouquet and Magazines on White Table                         Pexels

Tímová práca

Štúdium osamote môže byť poriadna nuda. Preto môžete skúsiť telefonát so spolužiakom alebo spolužiačkou vášho dieťaťa, vďaka čomu si prediskutujú riešenie úlohy a budú zdieľať svoje postupy. Moderné komunikačné prostriedky umožňujú, aby sa to dalo bez problémov, a takéto štúdium bude nielen príjemnejšie, ale aj rýchlejšie.

Person Using LaptopPexels

Používanie hlasového záznamníka

Potrebujete sa naučiť komplexný text? Môžete ho nahovoriť do hlasového záznamníka a potom ho počúvať pri domácich prácach. Potrebujete porozumieť zložitej téme? Môžete si na ňu položiť rovnakú otázku a odpoveď zaznamenať do záznamníka. Stačí, keď dieťa počúva svoju vlastnú odpoveď, aby pochopilo, ktorú časť materiálu sa už naučilo a kde ma ešte nedostatky.

 

Vizualizácia

Suchý text je sa vníma ťažko, ale lepšie podané informácie sa zapamätávajú ľahšie. Pomocou nálepiek si môžete písať dôležité vzorce, cudzie slová, definície alebo citácie. A môžete uviesť príklady, kde sú zahrnuté vaše obľúbené kreslené postavičky. Experimentujte s prístupmi k učeniu a nájdite najúčinnejšie možnosti špeciálne pre vaše dieťa.

 

Jedlo

Zdĺhavé vysedávanie  doma vyčerpáva, čo je zlé nielen pre psychiku, ale aj pre mozog. Preto je potrebné dodržiavať jedálniček, ktorá zlepší vnímavosť dieťaťa na nové informácie. Orechy, sušené ovocie, varené vajcia, syr, zelenina a smoothie z bobuľovitého ovocia sú perfektné ako občerstvenie.

Close-up of Apple on Top of BooksPexels

Fyzická forma

Nedostatok pohybu má zlý vplyv na pohodu, a preto by ste mali nájsť čas na základnú rozcvičku. Takáto aktivita pomôže zmierniť napätie vo svaloch a má priaznivý vplyv na kognitívne schopnosti.

Vyučovanie študentov doma nie je ľahká úloha. Je to však dobrá šanca stráviť viac času s dieťaťom, nadviazať s ním silnejší vzťah, vyskúšať si úlohu učiteľa a získať ešte viac rešpektu od milovaného potomka. Hlavnou vecou je byť trpezlivý, dôsledný a zaujímavý mentor, ktorý chápe a akceptuje silné aj slabé stránky dieťaťa.

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights