sobota, 27 júla, 2024

8-ročný hrdina: Po autonehode bosý v daždi hľadal pomoc pre kamaráta a jeho mamu!

Podať prvú pomoc by mal vedieť každý, či ste sa to naučili počas “branných cvičení” alebo počas kurzu prvej pomoci, keď ste si robili vodičský preukaz. No ako to v realite býva, v krízových situáciách si len málokto vie zachovať chladnú hlavu. To však nie je prípad 8-ročného chlapca z českej Svatoslavi, ktorý bosý v daždi doviedol k havarovanému autu pomoc.

 

Zdroj: zzsjmk.cz

 

Ešte začiatkom júna sa medzi Veľkou Biteší a Deblínom stala vážna autonehoda, ktorej účastníkom bola aj 8-ročný Adam. Vozidlo šoférovala mladá žena, matka Adamovho kamaráta, ktorý sa taktiež viezol v aute. Do mokrej ceste dostali šmyka a auto skončilo mimo cesty v lese. Aj napriek pomliaždeninám chrbta a panvy sa vydal hľadať cez hustý porast pomoc, keďže svoj telefón nájsť nemohol. “Vedel som, že nemôžem ostať sedieť v aute…že musím zohnať pomoc. Mal som strach o kamaráta a jeho maminku,” hovorí Adam.

 

Ilustračné foto

Zdroj: pexels.com

 

Stál pri ceste aby našiel pomoc

„V lese za Deblínom si manžel všimol nečistoty alebo stopy na ceste (ale to mi povedal až neskôr) a myslím, že tak po 200 metroch sme videli pri ceste Adama, ako sa úporne snaží nás zastaviť. Stál na kraji cesty a mával. Zastavili sme. Vybehla som z auta, spýtala sa, čo ss stalo. Povedal, že mali autonehodu. Posadila som ho do auta. Hneď hlásil, že je tam kamarát s maminkou a že dostali šmyk a auto sa aj prevracalo, hneď sme volali záchranné zložky,“ opisuje situáciu pani Kristína, ktorá s manželom okolo nehody prechádzala. Zastavil sa pri nich a vodič na dodávka a tak sa všetci spoločne vydali na miesto nehody.

 

Zdroj: zzsjmk.cz

 

Pochválili ho aj záchranné zložky

Na miesto vyslal dispečing aj letecké záchranné služby, rovnako dorazili hasiči aj policajti. Adam bol prevezený na chirurgické oddelenie Detskej nemocnice. Horšie na tom bol jeho kamarát, ktorého museli napojiť na dýchacie prístroje a previesť na ARO Detskej nemocnice v Brne. Ťažké zranenie utrpela vodička, ktorú museli zaintubovať a letecky previezť do Fakultnej nemocnice v Brne. „Z času na čas sa stretávame s ľuďmi, ktorí sú v pravej chvíli na pravom mieste a naviac dokážu urobiť to správne rozhodnutie. Málokedy sa však jedná o osemročného chlapca,” chváli hrdinský čin hovorca juhomoravských hasičov, Jaroslav Mikoška.

 

Zdroj: zzsjmk.cz

 

Ocenil ho aj starosta rodnej Svatoslavi

Za jeho hrdinský čin ho privítali hasiči na tišnovskej stanici, kde ho prišiel oceniť aj starosta Svatoslavi, František Woppat. Tam sa opäť stretol so všetkými, ktorí pri nehode zasahovali. Podľa nich to bolo to najmenej čo za chlapcov hrdinský čin mohli ponúknuť. „To, čo Adam urobil, je skutočne mimoriadne. Ale je to jasný dôkaz toho, že deti už v útlom veku dokážu pomôcť. Napríklad vyhľadať a priviesť k miestu udalosti niekoho dospelého, zavolať na linku 155 a snažiť sa pacienta do príjazdu sanitky upokojiť. Náš malý hrdina bol veľmi statočný a som rada, že sa s ním dnes moji kolegovia mohli stretnúť. Aj ja mu blahoželám a za tak skvelý výkon ďakujem. Možno takto šikovný chlapec raz rozšíri naše rady, ktovie…“ dodala riaditeľka juhomoravskej záchranky, Hana Albrechtová.

 

Zdroj: zzsjmk.cz

zdroj: https://www.zzsjmk.cz/

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights