sobota, 27 júla, 2024

Endokrinológ radí: „Ak máte problém so štítnou žľazou, zjedzte každý deň aspoň 1 žĺtok. Toto je dôvod

Jedným zo symptómov ochorenia štítnej žľazy je nervozita, podráždenosť a depresia. Preto je konzumácia vajec jedným z najjednoduchších spôsobov, ako zlepšiť zdravie štítnej žľazy.

Význam tohto orgánu nemožno preceňovať: žľaza je zodpovedná za stav nervového systému a psychiky, kardiovaskulárneho systému, gastrointestinálneho traktu, reprodukčného a pohybového aparátu. V prípade zlyhania štítnej žľazy začnú vážne zdravotné problémy. Ženy najčastejšie trpia týmto ochorením po 40-tke.

Dva hlavné hormóny štítnej žľazy trijódtyronín (T3) a tyroxín (T4), sú zložené z tyrozínu a jódu. T3 je biologicky aktívny hormón, zatiaľ čo T4 zostáva neaktívny, kým sa nezmení na T3.

Štítna žľaza produkuje ďalší hormón, kalcitonín, ktorý zachováva normálnu hladinu vápnika, aktivuje metabolizmus minerálov, zachováva integritu kostných tkanív a urýchľuje ich regeneráciu. Ak je koncentrácia tohto hormónu v krvi vyššia ako prípustná hodnota, znamená to onkologické ochorenie štítnej žľazy, pľúc, prostaty, prsníka, anémie a hyperplázie.

Skoré príznaky ochorenia štítnej žľazy sú takmer nepostrehnuteľné, preto diagnóza v prvej fáze nie je možná. To je dôvod, prečo je dôležité sa starať o zdravie štítnej žľazy vopred, a to výberom optimálnej stravy.

Užitočný žĺtok pre štítnu žľazu

Tak ako každý iný orgán v našom tele, aj štítna žľaza závisí od pravidelného zásobovania živinami, ktoré potrebujeme na správne fungovanie. Vaječný žĺtok je dobrým zdrojom troch najdôležitejších živín pre štítnu žľazu.

  • Tyrozín

Je to aminokyselina, ktorá je absorbovaná z bielkovinových potravín, a je produkovaná v tele z inej aminokyseliny- fenylalanínu. Tyrozín je recept na dobrú náladu, eliminuje úzkosť a strach, pomáha bojovať proti stresu. Dve slepačie vajcia obsahujú 0,5 g tyrozínu a 0,7 g fenylalanínu ( v dennej dávke 1 – 5 g).

 

  • Jód

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je nedostatok jódu jednou z hlavných príčin zhoršeného vývoja mozgu u detí. Každý z nás musí prijímať počas života dostatok jódu, aby štítna žľaza mohla produkovať hormóny. Jeden žĺtok vajíčka poskytne telu 12 mikrogramov jódu, čo je 8% pri dennej norme 150 mikrogramov.

 

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Kelly Senyei – Just a Taste® (@justataste),

  • Selén

Približne 90% hormónov vylučovaných štítnou žľazou pozostáva z T4, ktorý sa mení na aktívny hormón T3. Je to spôsobené enzýmami závislými od selénu. V tomto prípade môže selén aktivovať hormón v T3 a deaktivovať ho späť na T4. Preto je selén tak dôležitý pre reguláciu hormónov štítnej žľazy. Jedno vajce poskytne vášmu telu 16 mikrogramov selénu, čo je 29% odporúčaného denného príjmu.

 

Ako viete, stres spomaľuje činnosť štítnej žľazy. Liečba slepačími vajciami je nezvyčajná, ale je to účinný spôsob, ako prekonať ochorenia.

Nezabudnite, že tento orgán je v komplexnom vzťahu s inými žľazami a biochemickými procesmi. Nerovnováha v ktorejkoľvek časti systému môže ovplyvniť celý systém. Preto sa liečba musí prispôsobiť konkrétnej príčine.

Ak štítna žľaza nefunguje správne, užívanie jódu alebo iných živín pre štítnu žľazu nemusí vôbec pomôcť, dokonca môže problém zhoršiť. Porozprávajte sa s endokrinológom, aby vám bola zistená vaša diagnózu včas.

 

zdroj:sovkusom.ru / babskeveci.sk

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights