sobota, 27 júla, 2024

Úspešný Slovák v Austrálii: Ajo Wolf zamestnancom počas koronakrízy zvýšil mzdy!

Mnoho Slovákov sníva o odchode z rodnej krajiny kvôli štúdiu či práci za vidinou lepšieho života. Na začiatku však nie je vždy úplne najľahšie začať odznova v novej krajine a preraziť. No ako sa vraví, trpezlivosť ruže prináša a že o tom svoje vie aj Ajo Wolf, ktorý začal pred siedmimi rokmi podnikať v Austrálii povedal pre radio Expres .

https://www.instagram.com/p/B_Wk9bIHLdL/

Zbalil sa a odišiel

Ajo pochádza z Bánoviec nad Bebravou a študoval na Fakulte podnikového manažmentu na EUBA v Bratislave. Mal v pláne pokračovať aj v doktorandskom štúdiu no to nevyšlo a Ajo odišiel do Austrálie. Tam už žije vyše siedmich rokov a za ten čas stihol vybudovať v Sydney úspešnú údržbársku firmu s vtedajšou partnerkou. Neskôr sa k nim pridal aj brat, ktorý k výkonom firmy pridal aj údržbu a navrhovanie záhrad. 

Začiatky nie sú ľahké a Ajo sa nevyhol ani prácam v kuchyni či v bare kým sa mu podarilo splniť si svoj podnikateľský sen. Za 7 rokov sa firme z pôvodných 5tich budov podarilo začať starať o údržbu až 200 budov naprieč celým Sydney. Prednedávnom poskytol rozhovor pre Rádio Expres, kde prezradil ako si jeho firma vedie počas koronakrízy.

https://www.instagram.com/p/B3_T7a_nvZS/

Nebol na nich prísny

Hneď na začiatku Ajo prezradil, že keď sa dozvedel o koronavíruse si z toho nerobil takpovediac ťažkú hlavu, keďže nepredpokladal, že tak rýchlo zasiahne celý svet. Podľa jeho slov sa na začiatku koronakrízy z Austrálie na Slovensko vrátilo veľa Čechov aj Slovákov. “Ja milujem Slovensko a raz sa tam vrátim,” odpovedal pri otázke či aj on zvažoval návrat do rodnej krajiny. Čo sa týka zavedených opatrení, na nich si tak v rámci firme na 100% nepotrpel a zamestnancom nechal voľnosť.

“Ľudia sa báli, keď mali [zamestnanci] rúška,” hovorí o situácii. Nosenie rúšok tak od zamestnancov nepožadoval no ak ich niekto nosiť chcel mohol. Samozrejme nezabudli ani na dodržiavanie odporúčanej 1 a pol metrovej vzdialenosti.

Prišla zmena

Ako každá iná firma, koronakríza zabránila ich pomerne mladej spoločnosti v raste no aj napriek tomu sa vyskytli nové príležitosti. Klienti zo strachu z nákazy prestali najímať súkromné upratovacie firmy a tak prišli o niektorých klientov. Preto musel hneď Ajo vymyslieť ako to všetko vynahradiť a začal ponúkať dezinfekciu budov.

Respektíve začal svojich klientov zásobovať aj ochrannými pomôckami ako sú napríklad rukavice a takisto aj chemikáliami. Keď takúto zmenu oznámil zamestnancom boli priam nadšení, že môžu ísť bojovať do 1. línie s “chromtou” (ako koronu nazval Ajo).

https://www.instagram.com/p/B5zgGOmHo9o/

Ich klienti si za takýto servis v čase koronakrízy radi zaplatili. Zavedenie tejto služby malo aj pozitívne výsledky, keďže ani jedna budova, ktorú spravujú nebola koronou “infikovaná”. Potrebám prispôsobili aj častosť služieb a to, keď sa v budove vyskytlo podozrenie na nákazu, dezinfikovali aj každý deň. Ďalšia novinka, ktorá Ajovu firmu čakala bola výroba vlastnej dezinfekcie.

Ajo síce dezinfekciu objednal no dodávka sa dosť omeškala a tak si na jej výrobu objednal všetky potrebné veci a vyrobil ju sám. 

Je však jasné, že ich obrat počas koronakrízy bol trošku nižší ako obvykle. Austrálska vláda dokonca ponúkla podnikateľom, ktorým obrat klesol o 30% podporu vo výške 750 dolárov týždenne na jedného zamestnanca. Problémom je, že vláda takto podporuje austrálskych pondikateľov, ktorí zamestnávajú miestnych.

V Ajove firme však pracujú prevažne Česi a Slováci a preto sa mu takejto pomoci ako konkurencii nedostalo. No prezradil, že jeho zamestnanci zarobia týždenne aj tak viac. Preto mala konkurencia naviac a mohla svoje peniaze využiť aj na lepšiu reklamu či prémie pre zamestnancov.

https://www.instagram.com/p/B2RqaXunM7J/

 

Plat zamestnancom aj napriek ťažkým časom nezvýšil

Tak sa začal urputný boj proti konkurencii, ktorá si toho mohla dovoliť viac. Preto potreboval svojich zamestnancov motivovať aby zo seba vydali maximum a neprestali chodiť do práce. Aj napriek ťažkým ekonomickým časom svojim zamestnancom zvýšil mzdy. “Neboli to nejaké extrémne peniaze ani nie som žiadny samaritán alebo podobne,” vysvetlil Ajo.

Fungovalo to aj na princípe dôvery, keďže Ajo sa zaviazal zabezpečiť dostatok hodín pre svojich zamestnancov aby mali z čoho vyžiť za podmienok, že oni budú pracovať na 100%. “Momentálne sme nenarástli ale ani sme nestratili čo je také pozitívne,” skonštatoval aktuálnu situáciu firmy.

Celý rozhovor s Ajom Wolfom si môžete pozrieť tu:

 

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa RadioExpres (@radioexpres),

zdroj: expres.sk

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights