Veľvyslankyni USA poslal poslanec Blaha nasrdený list v slovenčine. Má si ho do angličtiny preložiť!

Situácia v Amerike je momentálne veľmi napätá. V krajine prebiehajú rozsiahle protesty za spravodlivosť pre Georga Floyda. Na boj s nepokojmi vláda ustanovila zákaz vychádzania a do ulíc povolala aj Národnú gardu. Dianie sleduje aj poslanec NR SR, Ľuboš Blaha, ktorý reagoval na negatívne ohlasy od Američanov na ohrozovanie ľudských práv na Slovensku. Veľvyslankyni USA tak aj prostredníctvom Facebooku poslal list, v ktorom netají svoje postoje.

https://www.instagram.com/p/CA9_JTynfBK/

 

Celý list je napísaný v slovenčine čo poslanec odôvodnil takto: “Pravidelne dostávam telefonáty od diplomatov, že americká ambasáda sa sťažuje na moje statusy a pritom sú všetky v slovenčine. Zjavne si to všetko prekladajú. Tak nech si preložia aj tento list…”. Tento protestný list, ako ho nazval sám Blaha, kritizuje najmä porušovanie ľudských práv v USA. V ňom tak vyjadruje svoje nepochopenie toho ako si môže USA dovoliť poučovať Slovákov o ľudských právach.

 

Ako príklad si berie udalosti posledných dní, ktoré otriasli Amerikou. Tento prípad však zasiahol aj nás Slovákov. “Vzhľadom na to, čo sa na Vašom území deje, je nepochopiteľné, že práve Vaša krajina má odvahu kritizovať iných za porušovanie ľudských práv. Nedávno som si prečítal, ako USA hodnotia stav ľudských práv na Slovensku,” píše v statuse. Blaha taktiež veľvyslankyňu vyzýva k tomu aby nás Slovákov nepoučovali a radšej sa starali o problémy v ich krajine, ktoré sú spojené s porušovaním ľudských práv.

https://www.instagram.com/p/B50hhN4FkK0/

 

Pustil sa aj do ministra zahraničných vecí

Amerike vyčíta aj rasizmus, ktorý tam je už od nepamäti: “Počnúc vyvražďovaním Indiánov; pokračujúc nehanebným otrokárskym systémom a následnou rasovou segregáciou; a končiac imperiálnymi vojnami po celom svete.” Blaha tak v statuse pôsobí ako hlas Slovákov, ktorý nechce byť viac umlčaný.

Odôvodňuje to tým, že minister zahraničných vecí SR (Ivan Korčok) by im aj tak také niečo nikdy nepovedal. “…Lebo mu to jeho mentalita úslužného aparátčika, mysliaceho iba na svoju kariéru, nikdy nedovolí. Dovoľte teda, aby som Vám pravdu napísal ja, slušne a priamo,” ohrádza sa Blaha.

 

V závere tak apeluje na to, že by medzinárodná komunita mohla na základe udalosti spojených s porušovaním ľudských práv uvaliť USA sankcie. Je tak presvedčený, že by takéto rozhodnutie Slováci v referende odobrili. “Je najvyšší čas, aby ste sa prestali starať do vnútorných záležitostí Slovenskej republiky a namiesto toho pomohli bežným Američanom, ktorých ľudské a sociálne práva sú nehanebne porušované,” zakončil svoj status.

https://www.instagram.com/p/B4dv7U_Fcz0/

 

Ministerstvo zahraničných vecí svoj postoj k Blahovemu statusu zatiaľ neprejavili. Upozornili iba na to, že minster Korčok sa už k situácii v USA vyjadril. „Je na amerických úradoch, aby vyšetrili okolnosti a vyvodili dôsledky. Zároveň verím v schopnosť amerických inštitúcií, ktoré sa dokázali a dokážu aj teraz vysporiadať s pnutiami v spoločnosti a zabrániť opakovaniu takýchto incidentov do budúcnosti,“ znelo vyjadrenie ministra k protestom v USA.

 

Celý rozsiahly list Ľ. Blahu si môžete prečítať tu:

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Veľvyslankyni USA poslal poslanec Blaha nasrdený list v slovenčine. Má si ho do angličtiny preložiť!”