Ak po príchode z rizikovej krajiny nedodržíte povinnú karanténu, hrozí vám pokuta 5 000 eur

Dnešné zasadnutie krízového štábu prinieslo niekoľko nových opatrení. Okrem nich chce vláda umožniť hlavnému hygienikovi získavať informácie od mobilných operátorov prostredníctvom nového zákona. Novinkou je aj nová klasifikácia nedodržania povinnej karantény po príchode z rizikovej krajiny. Už v najbližších dňoch by sa tento skutok mal klasifikovať ako priestupok. Bližšie informácie o nových pravidlách pre ľudí, vracajúcich sa zo zahraničia, sa však dozvieme až v najbližších dňoch.

Dennín N uverejnil informáciu, podľa ktorej by mal byť zákon o nedodržaní povinnej izolácie už schválený a mal by obsahovať aj novú pokutu za nedodržanie pravidiel. Pokuta sa tentokrát vyšplhá z pôvodných 1 650 až na 5 000 eur. Martin Klus, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí, pred rokovaním vlády prezradil: „Mali by sme prísne trestať tých, čo ignorujú prijaté naradenia.“

 

 

 

Prijatý zákon mal byť dnes schváleny v rámci zrýchleného konania. Zákon okrem iného obsahuje aj možnosť operátorov disponovať s informáciami lokalizácie bez toho, aby bol k tomu potrebný súhlas klienta. Návrh zákona vysvetľuje, že takto získané informácie môžu byť použité na účely poskytovania informácií účastníkovi vo verejnom záujme, teda ide najmä o zasielanie varovných SMS správ.

Tieto informácie by mali byť nápomocné najmä pre Úrad verejného zdravotníctva, ktorý by ich mohol použiť na lokalizáciu tých, ktorí mali po návrate zo zahraničia prebývať v dočasnej izolácii. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí okrem iného pripomenul, že povinná štátna karanténa neprichádza do úvahy. Karanténa by sa mala riešiť výlučne pobytom doma.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Ak po príchode z rizikovej krajiny nedodržíte povinnú karanténu, hrozí vám pokuta 5 000 eur”