sobota, 27 júla, 2024

Mama si nemohla spomenúť, kto som – ale potom sme zmenili stravu a jej demencia sa zlepšila

Zmena stravy dokáže ovplyvniť priebeh akejkoľvek choroby a dokonca ju aj vyliečiť. Presvedčila sa o tom aj 82-ročná žena z Toronta.

Trpela Alzheimerovou chorobou a so svojím synom sa už takmer prestala rozprávať. Jej stav a myslenie sa začali postupne zhoršovať: jedného dňa obvinila sestru, ktorá sa o ňu starala, že ilegálne vnikla do jej bytu a zavolala políciu. Syn ju tak musel odviezť do nemocnice.

питание пожилых людей

Muž bol presvedčený, že nemocničné prostredie a lieky jej veľmi nepomáhajú, preto začal hľadať alternatívne spôsoby liečby. Obrátil sa na špeciálnu stravu pre svoju matku. Naštudoval si štatistické údahe, z ktorých vyplýva, že v stredomorských krajinách je percento ľudí, trpiacich na demenciu, omnoho nižšie, ako kdekoľvek inde na svete. Za všetkým je to, aké jedlo zvyčajne konzumujeme.

Syn tak pre svoju matku vytvoril menu pozostavajúce zo stredomorských jedál. Jej strava bola doplnená množstvom čučoriedok, vlašských orechov, brokolice, špenátu, slnečnicových semienok, ovosu, sladkých zemiakov, horkej čokolády a zeleného čaju.

питание людей пожилого возраста

Na radu svojho syna začala žena viac komunikovať so svojimi rovesníkmi, riešiť jednoduché krížovky a hlavolamy. O pár mesiacov neskôr sa u nej objavili prvé náznaky zlepšenia: začala byť viac vnímavá, sústredenejšia, spomenula si na dátum narodenín svojich blízkych.

Tento skutočný príbeh bol publikovaný v britských novinách Daily Mirror a ukázal, ako naše telo súvisí s tým, čo si vkladáme do úsť. Týka sa to najmä vývoja Alzheimerovej choroby, ktorá sa vďaka zmene stravovacích návykov spomalila a pozastavila.

болезнь альцгеймера уход за больным

 

Nižšie nájdete zoznam odporúčaných produktov pre ľudí, ktorí sú v počiatočnom štádiu Alzheimerovej choroby. Samozrejme, že uvedené potraviny si môžete do stravy pridať ako prevenciu pred týmto zákerným ochorením.

  • Druhy rýb bohaté na omega-3 tuky
  • celozrnné, najmä ovos
  • fazuľa
  • mrkva, sladké zemiaky, kvaka
  • rokolica, špenát, rukola, šalát
  • hnedé druhy húb
  • para a vlašské orechy
  • čučoriedky, černice, jahody
  • ľanové a slnečnicové semienka, bylinky a koreniny
  • čokoláda s obsahom kakaa min. 70%
  • bylinný a zelený čaj bez cukru

в чем заключается болезнь альцгеймера

Alzheimerová choroba, nazývaná tiež demencia, je charakterizovaná poklesom kognitívnej aktivity, postupnou stratou už získaných vedomostí a praktických zručností. Ochorenie sa najčastejšie vyskytuje u starších ľudí vo veku nad 65 rokov. Existuje však aj skoršia forma spôsobená genetickými príčinami. Napriek tomu je stredomorská strava vynikajúcou prevenciou pred vznikom a rozvojom tejto choroby.

Ak vás tento článok zaujal, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!

zdroj:cambridge-news.co.uk

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights