back to top
streda, 24 apríla, 2024

Čísla potvrdzujú, že tu máme druhú vlnu. Minister Krajčí vyzýva, aby ľudia zvážili cestu do Chorvátska

Pred dnešným (19. august) rokovaním vlády sa minister zdravotníctva, Marek Krajčí, vyjadril k momentálnej situácii týkajúcej sa pandémie koronavírusu. Podľa jeho slov sa momentálne nachádzame v druhej vlne koronavírusu. Ďalej Slovákov vyzýva k tomu aby dodržiavali všetky zavedené opatrenia a zvážili aj cestovanie do rizikových oblasti krajín. 

Opatrenia boli úspešné vďaka naše zodpovednosti

Podľa ministra Krajčího sa u nás ale aj v iných krajinách potvrdzuje druhá vlna na číslach. „Vzhľadom na uvoľnené opatrenia je možné očakávať, že druhá vlna pandémie bude minimálne na Slovensku, čo sa týka početnosti prípadov a hospitalizovaných ľudí, výraznejšia ako prvá,“ varuje Krajčí. Preto vyzýva občanov aby opatrenia zavedené v prvej vlne aj naďalej dodržiavali individuálne a zodpovedne. Podľa neho boli veľmi úspešné vďaka tomu, že sme sa k nim postavili zodpovedne. Apeloval tak na rôzne slovenské aj svetové kampane, ktoré spochybňujú existenciu koronavírusu a jeho závažnosť.

https://www.instagram.com/p/B8jKl8aHTI5/

Je to vážne ochorenie

Ďalej Krajčí priznal, že sa musíme s týmto vírusom jednoducho naučiť žiť a chrániť zraniteľných ľudí. To dosiahneme nosením rúšok, umývaním rúk a všeobecne dodržiavaním hygienických štandardov. To považuje za účinné opatrenia, ktoré ak budeme dodržiavať sa nemusíme obávať, že ochorieme a tým pádom nákazu rozšírime. Práve kvôli nezodpovedným ľuďom sa nákaza šíri a preto aj stúpajú počty nakazených aj úmrtí. “A žiaľ pravdepodobne aj budú ďalej stúpať. Tak isto nám stúpajú úmrtia. Toto ochorenie je vážne ochorenie a pokiaľ sa človek dostane do nemocnice na jednotku intenzívnej starostlivosti a hrozí mu podpora umelej pľúcnej ventilácie ide o veľmi vážny stav,” povedal Krajčí.

 

Aby nás bolo na ventilácii čo najmenej

Krajčí síce priznáva, že máme dosť pľúcnych ventilácii aj personálu, ktorý ich vie obsluhovať no napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu nie je jednoduchý stav. Človek, ktorý potrebuje pľúcnu ventiláciu je k nej napojený dlhý čas a aj po odpojení môžu nastať rôzne komplikácie. “A ja by som chcel naozaj všetkých na Slovensku vyzvať aby sme boli rozumní, zodpovední aby do toho stavu sa nás dostalo čo najmenej,” žiada minister Krajčí. Nezabudol poznamenať aj to, že epidemiologická situácia sa v okolitých krajinách rovnako zhoršuje a preto aj naše konzílium vyhlásilo určite oblasti za rizikové. Zameral sa však na Chorvátsko, ktoré je obľúbenou dovolenkovou destináciou nie len pre Slovákov. 

Buďte zodpovední!

Krajčí tak vyzýva Slovákov, ktorí sa nachádzajú v Chorvátsku aby boli zodpovední a dodržiavali opatrenia. Tých, ktorí sa do Chorvátska chystajú, žiada aby zvážili svoju cestu do tejto destinácie. Zákaz vycestovania či prehodnocovanie krajín však podľa neho nepripadá v úvahu. Nehodlá tak ľuďom spôsobiť finančné ujmy pre tých, ktorí majú dovolenky naplánované už dlhší čas. Základom však podľa neho je individuálne a zodpovedné dodržiavanie opatrení. Ak ich dodržíte nemusíte sa ničoho báť a preto sa na tieto atribúty u Slovákov spolieha. 

 

V nasledujúcich dňoch môžeme očakávať vysoké čísla

Krajčí sa vyjadril aj k novým číslam nakazených na Slovensku. Za vysoké čísla s posledných môže fakt, že cez víkend sa v laboratóriach nepracuje v štandardnom režime. Keďže počas pondelka a utorka sa zháňajú “kontakty kontaktov”, ktoré sú následne testované. Preto môžeme v nasledujúcich dňoch očakávať vyššie čísla.

Za včerajší deň tak pribudlo 100 nových prípadov nákazy koronavírusom na čo zareagoval aj premiér Igor Matovič. “100…čo by sme dnes všetci dali za možnosť vedieť o tých, ktorí prišli z nebezpečných krajín a ignorujú povinnosť nahlásiť sa na Úrade verejného zdravotníctva!” napísal na svoj Facebook. Uvedomuje si, že ochrana súkromia je dôležitá no podľa neho je dôležitejšia ochrana zdravia “poctivých a nevinných ľudí” a nie tých, ktorí ignorujú pravidlá a tak ohrozujú všetkých navôkol.

 

https://www.facebook.com/igor.matovic.7/posts/10220211588012365

zdroj: tlačová konferencia ministra zdravotníctva

zdroj foto: Pexels.com / MarekKrajciInstagram

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

33-ročná žena si odmietla zafarbiť šedivé vlasy a ľudia jej vyčítali, že vyzerá „na 60“.

Frustrovaná nekonečným kolobehom skrývania svojich strieborných pruhov dosiahla kritický...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Newsletter

Prečítaj si

33-ročná žena si odmietla zafarbiť šedivé vlasy a ľudia jej vyčítali, že vyzerá „na 60“.

Frustrovaná nekonečným kolobehom skrývania svojich strieborných pruhov dosiahla kritický...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

33-ročná žena si odmietla zafarbiť šedivé vlasy a ľudia jej vyčítali, že vyzerá „na 60“.

Frustrovaná nekonečným kolobehom skrývania svojich strieborných pruhov dosiahla kritický bod, keď si uvedomila, že v tejto šaráde už nemôže pokračovať. Rozhodla sa prijať svoje...

Istá žena videla svojho manžela plakať na dvore. Myslela si to najhoršie, vybehla von a videla, čo susedia urobili jej postihnutému manželovi.

Brittany Lynn Garrettová na vlastnej koži pozná, aké je to mať manžela v ozbrojených silách. Christopher bol vždy oddaný svojej krajine, ale práve vojna...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne a otvorene prehovorila o svojom rozhodnutí nemať deti vo videu na TikToku. Žiaľ, musela zverejniť aktualizáciu,...
Verified by MonsterInsights