Koľko dní v týždni by mal človek pracovať? 5 dní v týždni je veľa

Po celom svete sa zvyšuje vek odchodu do dôchodku. Moderné technológie a ľahký prístup k akýmkoľvek informáciám vám umožňujú byť v obraze a pôsobiť ako vysoko kvalifikovaný špecialista. Vedci však tvrdia, že človek po 40 rokoch by nemal pracovať celý deň. Koniec koncov, bez ohľadu na to, ako to popierame, naše telo v priebehu rokov stráca pôdu pod nohami.

Prezradíme vám, prečo vedci z Melbourne radia dospelým ľuďom, aby nepracovali viac ako 30 hodín týždenne.

Do štúdie sa zapojilo 3 500 žien a 3 000 mužov starších ako 40 rokov, aby otestovali ich kognitívne funkcie. Štúdia ukázala, že ľudia, ktorí pracovali viac ako 40 hodín týždenne, mali väčší pokles kognitívnych funkcií ako tí, ktorí vôbec nepracovali.

bezpečnosť, človek, konštrukciaPexels

Profesor Colin Mackenzie v štúdii použil testy, ktoré demonštrujú schopnosť účastníkov nahlas prečítať slová, porovnávať písmená a čísla, aby sa rýchlosť a počet spočítali. Intelektuálna stimulácia je, samozrejme, v staršom veku veľmi užitočná, napríklad pri riešení krížoviek, ale nadmerná stimulácia má opačný účinok.

apartmán, bočný pohľad, boleniePexels

Vedci dospeli k záveru, že existuje úzka hranica medzi udržiavaním mozgovej aktivity a jej preťažením. To môže viesť k stresu, depresii, rýchlemu vyčerpaniu tela a senilným chorobám. Profesor Mackenzie verí, že najlepšie riešenie pre ľudí po 40-tke je práca na čiastočný úväzok. Budú teda dostatočne stimulovať mozog, no zároveň ho nepreťažia.

Profesor Mackenzie hovorí: „Mnoho krajín diskutuje o zvýšení veku odchodu do dôchodku, kvôli čomu sú ľudia v zamestnaní omnoho dlhšie. Je však dôležité znížiť počet pracovných dní v týždni na 3 dni. Pamätajte, že peniaze sú dôležité, ale nie sú tou najdôležitejšou vecou v živote. Nikto sa nechce obzrieť späť na svoj život, aby si spomenul, že celý čas trávil v práci.“

detailný záber, dievča, elektronikaPexels

Podľa vedcov je dôležité nájsť rovnováhu a nepreťažovať sa, najmä keď máte viac ako 40 rokov. Koniec koncov, mali by ste myslieť na svoje zdravie, ktoré pri preťaženom mozgu trpí. Nezabúdajte preto na to, že je dôležité tráviť čas s priateľmi a rodinou. Neberte prácu príliš vážne a venujte čas na to, aby ste naplňovali svoj život dojmami, nielen vedomosťami.

zdroj: takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Koľko dní v týždni by mal človek pracovať? 5 dní v týždni je veľa”