More má na ľudí pozitívne účinky. Stačí, aby ste sa na neho dívali a budete šťastnejší

Mnoho ľudí celý rok čaká na moment, kedy sa vyberú k moru a konečne si oddýchnu. Blízkosť mora, šum vody, piesok pod nohami v nich vyvoláva šťastie, pokoj a zlepšuje im náladu. Ak sa aj vy radíte k týmto milovníkom morskej vody, robíte správne, pretože more má na ľudí pozitívne účinky a je vedecky dokázané, že vyvoláva pocit spokojnosti.

More ako liek

Liečivý účinok mora ľudia podporovali od nepamäti, avšak prvý lekársky zíznam o zdravotných účinkoch mora spísal lekár William Buchan v 18. storočí. Ten tvrdil, že na mnoho chorôb pomáha práve kúpenia sa v mori. Množsto nemocníc to aj praktizovalo a svojich pacientov posielali na dovolenku k moru.

Táto dlhoročná povera sa v týchto dňoch potvrdila, pretože ako dokázal portál Science Direct , najzdravší a najšťastnejší ľudia sú tí, ktorí žijú pri mori.

Pobyt pri mori = okysličené telo = relax

Vedci z BMJ Journals uvádzajú, že more a pobyt pri ňom má na ľudí viac než jeden pozitívny účinok. Jedným z nich je šumo mora, ktorý uvplyvňuje časť mozgu, vyplývajúcej na emócie.

Šum slanej vody zlepšuje pozitívnu náladu a šťastie. Podľa vedcov sú to aj vlny. Pri ich vzniku sa do ovzdušia uvoľňujú negatívne ióny, ktoré ľudia následne absorbujú. Negatívne ióny pomáhajú telu absorbovať viac kyslíka a tým regulovať hladinu serotonínu. Serotonín ovplyvňuje to, či má alebo nemá človek úzkosť a negatívne pocity. Takýto stav je teda podobný stavu po dlhom cvičení jogy.

Všetky spomínané kladné účinky mora môžeme zhrnúť do jedného. Je ním to, že more znižuje hladinu stresového hormónu kortizolu. Kortizol je hormón harmónie – prináša pokoj v duši.

Pocit bezpečia a istoty vyvoláva pohľad na more. O tomto fakte hovorí neurológ Michael Merzenich. Je to spôsobené tým, že ľudia nevidia koniec mora a to v nich vyvoláva nekonečnú silu. Je to opak veľkomiest, kde je množstvo ľudí a nebezpečenstiev. Okrem mora má na ľudí pozitívny vplyv aj slnko, ktoré v tele dokáže podporiť vylučovanie endorfínov – hormónov šťastia.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “More má na ľudí pozitívne účinky. Stačí, aby ste sa na neho dívali a budete šťastnejší”