sobota, 27 júla, 2024

Najstaršia a najmenšia chata Vysokých Tatier: Rainerova chata kedysi slúžila ako chliev pre hospodárske zvieratá!

Rainerova chata zaujme každého najmä kvôli jej dostupnosti, polohe, atmosfére a pohostinnosti miestnych. Nájdete ju v ústí Studenej doliny a dostať sa k nej môžete z Tatranskej Lomnice či Tatranskej Lesnej. Jednou z možností je však aj to, že na Hrebienok sa vyveziete lanovkou a odtiaľ si do 20 minút odkráčate až ku chate.

Chodník z Hrebienka je nenáročný a dokonca aj bezbarierový. Vďaka tomu je jednou z najprístupnejších a preto aj najnavštevovanejších horských chát v Tatrách. V tomto článku sa dozviete čo-to o jej histórii a akými zmenami si prešla až kým neostala v súčasnej polohe.

https://www.instagram.com/p/CBfv60Ogj1t/

 

Rainerovci zveľadili Smokovec

Za vznik tejto horskej chaty môžeme ďakovať uhorskému podnikateľovi Jánovi Jurajovi Rainerovi. V roku 1833 dostala jeho rodina do nájmu osadu Smokovec, ktorú pretransformovali do štýlu alpského strediska cestovného ruchu. Ujali sa úpravy tatranských chodníkov, stavali altánky, výhliadky či renovovali rôzne budovy.

Pod ich taktovkou sa teda zo Starého Smokovca pomaly ale isto stávalo významné centrum Vysokých Tatier. Vďaka  Slavkovskému a Lomnickému štítu, Veľkej aj Malej Studenej doline mal Smokovec úžasnú polohu, ktorá bola predpokladom úspechu ako tatranské centrum cestovného ruchu.

 

Zdroj: commons.wikimedia.org

Po smrti Rainera chata chátrala

V roku 1863 začala rodina Rainerovcov s revolúciou a Ján Rainer tak vypracoval projekt malej útulne pre turistov. Kamenná chata s maličkými oknami v rozmere 5 x 5,5 metra stála na svojom mieste už o dva roky neskôr. No pre turistov neslúžila večne, keďže po smrti Jána Rainera sa o ňu nemal kto starať. Chátrajúcu budovu však neskôr opravili návštevníci Starého Smokovca s pomocou Uhorského karpatského spolku.

V tom čase slúžila najme horským vodcom, nosičom a študentom, pretože turisti mali zväčša namierené na novopostavený hotel Kamzík. Na nasledujúce desaťročia tak chata slúžila ako sklad paliva, núdzový prístrešok a dokonca aj ako chliev pre malé hospodárske zvieratá.

 

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

Rainerova chata dostala ďalšiu šancu

Na začiatku 80. rokov 20. storočia bola chata naozaj v dezolátnom stave. Preto sa Tatranský národný park rozhodol ju zrekonštruovať natoľko aby sa do nej mohli pozrieť turisti.

“Druhý dych” získala chata v roku 1997, keď sa jej ujal stredoškolský učiteľ Peter Petras. Pod jeho velením bola chata riadne zrekonštruovaná a v júni nasledujúceho roku bola už otvorená pre verejnosť. Síce chatu o pár rokov neskôr poškodili návaly snehu no Petras sa o jej opätovnú záchranu postaral. 

 

Zdroj: commons.wikimedia.org

https://www.instagram.com/p/CDjgOgqJQs0/

Petrasovci udržujú chatu “pri živote”

Známy tatranský chatári, Peter Petras starší a mladší, tak chatu udržujú chatu až dodnes. Chata sa teší obrovskej návštevnosti no jej malý priestor však neponúka možnosť ubytovania.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Tatra Nomads (@tatra_nomads),

Namiesto toho sa tisícky turistov na tejto chate zastaví kvôli oddychu a malému občerstveniu. Pokochať sa však môžu výstavou horolezeckého a nosičského náradia. Chata slúži aj ako infocentrum a chatára Petrasa tu turisti stretávajú takmer každý deň. Počas letnej a zimnej sezóny je chata otvorená každý deň no mimo sezóny sa v nej ukryjete iba počas sviatkov a víkendov.

Na chate sa pravidelne konajú rôzne podujatia či udalosti no najznámejšou a najzaužívanejšou tradíciou je trojkráľový Betlehem so snehu. Ten môžu turisti pred chatou obdivovať každý rok!

https://www.instagram.com/p/B9R7kgDAwMl/

https://www.instagram.com/p/B6_hIpnA8Uf/

 

Čo sa týka významu tejto chaty pre turistiku je Rainerova chata dôležitou križovatkou. Zo spomínaných podtatranských osád môže chata predstavovať konečný bod Vašej “výpravy” no môže predstavovať aj východiskový bod pre náročnejšie trasy. Z Rainerovej chaty sa tak môžete vydať napríklad do Veľkej Studenej doliny na Priečne sedlo, Prielom či Východnú Vysokú. Výber je už len a len na Vás!

https://www.instagram.com/p/B9TRplJJ4Lc/

 

Boli ste už niekedy na Rainerovej chate? Ak áno, pochválte sa fotografiami v komentároch!

zdroj : vysoketatry.com.  /  wikipedia.org.  /  tatry.sk. /

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights