sobota, 27 júla, 2024

Po návrate z týchto dovolenkových destinácií pôjdete do karantény. Bezpečnou krajinou už nie je ani Chorvátsko

So zvyšujúcim sa počtom nakazených sa Slovensko rozhodlo prijať nové opatrenia v boji proti šíreniu pandémie koronavírusu. Aktuálne sa do skupiny nebezpečných krajín zaradili aj doposiaľ bezpečné krajiny, v ktorých Slováci nevynechali dovolenku ani tento rok.

Marek Krajčí, minister zdravotníctva, dnes po rokovaní konzília epidemiológov prezradil zmeny, ktoré nás čakajú. Okrem samotných zmien v cestovateľskom semafore prezradil aj dátum platnosti týchto noviniek.

Práve od 1. septembra sa mení zoznam rizikových krajín, z ktorých pri návrate budú musieť Slováci podstúpiť povinnú karanténu. Pri cestovaní z jednej z bezpečných krajín sa podmienky nemenia.

Po návrate z nich sa nemusia dať testovať a ani podstúpiť povinnú karanténu. Medzi bezpečné krajiny patrí okrem Grécka, Slovinska aj Cypru aj Taliansko, Švajčiarsko, Nemecko, Veľká Británia, Írsko, Island, Nórsko, Fínsko a najnovšie aj Austrália, Japonsko, Južná Kórea a Nový Zéland.

Zdroj: Facebook/ Martin Klus

Na červený zoznam rizikových krajín od 1. septembra pribudne Chorvátsko, Malta, Španielsko, Belgicko, Francúzsko a Holandsko.

Pri návrate z týchto rizikových krajín si budú Slováci musieť zabezpečiť karanténu na 10 dní. Počet dní karantény sa z pôvodných 14 zmenil na 10. Okrem karantény je povinný aj test, ktorý je však platný až v momente, ak ho podstúpia najskôr na piaty deň od návratu.

Martin Klus, štátny tajomník rezortu diplomacie, prezradil: „Vzhľadom na zhoršenie situácie je Grécko vážnym kandidátom na vypadnutie zo zoznamu zelených krajín.“ Okrem toho spomenul, že o Grécku a aj o iných krajinách sa bude rozhodovať až budúci týždeň. Ak sa chcete dozvedieť viac informácií, navštívte stránku Ministerstva zahraničných vecí.

https://www.facebook.com/martin.klus/posts/2731437703742153

 

⚠️ KONZÍLIUM EPIDEMIOLÓGOV ROZHODLO! TAKTO SA MENÍ „CESTOVATEĽSKÝ SEMAFOR“ 🚦 A TOTO SÚ OD 1. 9. 2020 RIZIKOVÉ 🔴 „ČERVENÉ“ KRAJINY + NOVÁ MAPA:

Okrem zasadnutia Ústredného krízového štábu SR sa tento týždeň zišlo aj Konzílium odborníkov. Hlavnou správou je, že viaceré štáty, ktoré boli doposiaľ na zozname bezpečných krajín, budú od 1. 9. 2020 medzi rizikovými!

Epidemiológovia rozhodli, že týchto šesť krajín – Belgicko 🇧🇪, Francúzsko 🇫🇷, Holandsko 🇳🇱, Chorvátsko 🇭🇷, Malta 🇲🇹 a Španielsko 🇪🇸 – vyradia zo zoznamu tzv. bezpečných „zelených“ krajín. Od začiatku septembra sú teda tieto štáty rizikové – „červené“. 

Čo sa týka Grécka 🇬🇷 – nateraz ešte zostáva v kategórii menej rizikových krajín, ale vzhľadom na zhoršenie situácie je Grécko vážnym kandidátom na vypadnutie zo zoznamu „zelených krajín“ už o týždeň, pri ďalšom hodnotení krajín, keď sa opäť zídu odborníci. Píšem to radšej sem, aby na to boli prípadní turisti zo Slovenska pripravení.

Zároveň bolo dohodnuté, že v prípade pokračovania pozitívneho trendu v Portugalsku 🇵🇹, prehodnotíme na najbližšom zasadnutí konzília jeho zaradenie medzi „zelené“ krajiny.

NA ČOM SME SA EŠTE DOHODLI 

✔️ Konzílium na rokovaní po prvý raz pristúpilo k hodnoteniu bezpečnosti krajín a regiónov jednotnou metodikou, a to na základe údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). 📊 Dôležitou hranicou je incidencia (počet novovznikutých ochorení na určitý počet obyvateľov) nad 40 za posledných 14 dní.
✔️ Touto metodikou budeme posudzovať aj jednotlivé rizikové regióny v rámci „zelených“ krajín. Presný zoznam týchto rizikových oblastí bude definovaný a zverejnený v nariadení Úradu verejného zdravotníctva SR, preto priložená mapa vychádza ešte z pôvodného zoznamu.
✔️ Máme prísľub, že predstavitelia rezortu diplomacie 🌐 budú pravidelne, každý štvrtok, pozývaní na prerokovanie bezpečnostnej situácie vo svete a v tejto súvislosti prijímaných opatreniach na ochranu verejného zdravia. Samozrejme, budem vás o všetkom včas informovať.

 

Zdroj: Facebook/ Martin Klus

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights