sobota, 27 júla, 2024

Pod Lidlom je zachovaný jedinečný 1 000 rokov starý írsky vikingský dom

Skočiť si po jeden bochník chleba v dublinskom Lidli sa stalo interaktívnou lekciou histórie. Miestni obyvatelia teraz môžu nakupovať v supermarkete priamo pri prehliadke archeologického nálezu, umiestneného pod podlahou pobočky Lidl na ulici Aungier Street uvádza RTÉ News.

Odborníkom bolo umožnené preskúmať dom z 11. storočia ihned‘ po jeho objavení. V záujme verejnosti bol nález integrovaný do dizajnu obchodu, aby tam kupujúci mohli nahliadnuť cez sklenené panely.

Riaditeľ archeologického náleziska, Paul Duffy, prezradil, že tento nález je pre dublin vzácnosťou: „V meste nič také doposiaľ nebolo.“ Odborníci veria, že objavený priestor bol používaný ako obytná plocha pre rodinu. Riaditeľ dodal, že takto bývali ľudia na predmestí mesta hiberno-nórskych Dublinčanov, ktorí boli v skutočnosti predkami Vikingov.

Pozrite úžasné video zachytávajúce kus histórie priamo v supermarkete:

Z výkopov sa podarilo získať množstvo ďalších artefaktov, napríklad džbán na víno z 13. storočia. Zákazníci sa tiež môžu pozrieť na pozostatky „pasce na pitie“ z 18. storočia, ktorá bola kedysi súčasťou divadla na ulici Aungier. Obchod sa môže pochváliť aj informačnými tabuľami, ktoré umožňujú návštevníkom dozvedieť sa viac o fascinujúcej histórii Dublinu. „Je to veľmi jedinečná príležitosť pre ľudí, ktorí sa prídu pozrieť trochu viac do stredovekého Dublinu,“ hovorí Vincent Cronolly, zástupca írskeho reťazca Lidl.

Archeologička z Dublinu, Dr. Ruth Johnson, povedala: „Dúfam, že je to správna cesta prezentácie histórie.“ Pobočka svoje brány otvorila verejnosti 15. októbra. Kus histórie z nej robí jeden z najunikátnejších obchodov na svete.

Zdroj: unilad.co.uk

RTÉ News

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights