Tehotenstvo žien po 40: Všetko pre a proti a ako prekonať tlak spoločnosti. Vôbec to nie je také komplikované

Predstavte si situáciu, máte 40 rokov, ste úspešná žena, ktorá má kariéru a manžela (predpokladajme ten najlepší variant).

Vaše deti sú už dospelé a vy si žijete spokojným životom. Potom sa stane niečo úplne nečakané: tehotenský test sa na vás pozerá s dvoma čiarkami. Čo budete robiť? Necháte si dieťa alebo pôjdete na potrat?

Každý má na takúto situáciu svoj vlastný názor. Koniec koncov, rozhodnúť sa musí samotná žena. My vám ponúkame všetky výhody a nevýhody tehotenstva po 40-tke.

Pochybnosti sú úplne normálne, veď ide o dôležitý krok. Sme presvedčení, že na začiatku je nutné postupovať podľa racionálneho pohľadu. Môžu sa vyskytnúť rôzne situácie, ktoré by ste si mali prebrať do detailov. Napríklad, ak vám to váš fyzický stav alebo finančná situácia nedovoľuje, možno by ste nemali prijímať také riziko.

Určite ste už neraz počuli vetu: „Boh dal dieťa, dá aj dieťaťu,“ no môže to znieť trochu nepresvedčivo. Musíte sa spoliehať na svoju silu a možnosti. Toto sú výhody a nevýhody neskoršieho tehotenstva…

Následky neskorého tehotenstva

  1. Zdravie

Prirodzene, toto je prvá vec, o ktorej je nutné hovoriť. Otehotnenie po 40-tke je omnoho náročnejšie, preto si prvé tehotenstvo nenechávajte na poslednú chvíľu. Vzniká vyššie riziko mimomaternicového tehotenstva a potratu, preto je pravdepodobné, že väčšinu času strávi žena na rizikovom oddelení pre budúce mamičky. Je tiež veľmi pravdepodobné, že bude mať dieťa s vážnym vrodeným ochorením. Napríklad dieťa s Downovým syndrómom sa u takejto matky vyskytuje s pravdepodobnosťou 1:30. Môžete prejsť desiatkami testov a vyšetrení, no nikto vám nedá 100%-nú záruku.

  1. Psychický stav

Nie je to vôbec jednoduché. Predstavte si situáciu: vykoná sa test, ktorý ukáže, že sa vám môže narodiť choré dieťa. Morálna voľba – dať mu život alebo nie, je mimoriadne ťažká. Rodičia trpia v oboch prípadoch. Koniec koncov, opustenie takéhoto dieťaťa vám spôsobí množstvo problémov. Nie každá žena je na niečo podobné pripravená. Môže to vážne vaše zdravie, nielen fyzické ale aj duševné.

Život

Bez ohľadu na to, ako kruto to môže znieť, existuje vysoké riziko, že dieťa príde o svojich rodičov pomerne skoro. Takisto musíte premýšľať o tom, či je niekto, kto by sa mohol v prípade problémov o vaše dieťa postarať. Ak už niekomu darujeme život, mali by sme za to niesť aj úplnú zodpovednosť. Neexistuje miesto pre egoizmus.

  1. Otázka financií

Rodičia  nemusia mať dostatok prostriedkov na to, aby svoje dieťa postavili na nohy. Ak už máte deti, no na svet vám príde ešte jedno, budete mať dostatok peňazí na ich vzdelanie? Všetky tieto otázky sú rovnako dôležité.

  1. Pokoj bude minulosťou

Ak ste si plánovali pokojné starnutie a život plný vlastného potešenia, potom je nepravdepodobné, že s príchodom dieťaťa to bude skutočne možné. Dieťa je nepokojný tok energie, za ktorým musíte behať, hrať sa s ním…Obdobie jeho puberty bude prebiehať v čase, keď už budete mať po 50-tke. S týmto sa jednoducho musíte zmieriť.

  1. Veľký vekový rozdiel

Reč je takmer o dvojgeneračnom rozdiele, čo ešte viac zvyšuje nedorozumenie medzi rodičmi a ich deťmi.

  1. Morálny tlak okolia

Budú vás odrádzať. Rodičia, príbuzní, lekári a dokonca aj teta z Ameriky, ktorá vás videla raz v živote. Áno, možno trochu zveličujeme. Musíte však byť pripravení na skutočnosť, že v nemocnici vás niekto bude považovať za starú alebo si budete zvykať na divné pohľady ľudí. Jediná otázka spočíva v tom, či ste pripravená čeliť aj takýmto ťažkostiam.

Tieto dôvody nie sú žiadnym pokusom o odhováranie ani nič podobné. Jedná sa len o triezvy pohľad na situáciu a analýzu všetkých skutočných hrozieb a mínusov.

Plusy neskorého tehotenstva

  1. Druhá mladosť

Ženy, ktoré rodia po 40-tke, vyzerajú mladšie a krajšie ako ich rovesníčky. Ide o to, že telo doslova získa druhú mladosť: dochádza k hormonálnemu nárastu, pri ktorom žena opeknieva a mladne.

  1. Zodpovednosť

Prax ukázala, že matky, ktoré majú viac ako 40 rokov, sú pri tehotenstve zodpovednejšie ako ich mladšie „kolegyne“. V období 40.roku života, cíti žena väčšiu potrebu starať sa o vlastné zdravie a k všetkému pristupuje omnoho zodpovednejšie. Robí všetko presne tak, aby jej dieťa bolo úplne spokojné.

  1. Šikovné deti

Existuje štúdia, ktorá dokazuje, že deti narodené rodičom stredného veku sú múdrejšie a talentovanejšie. Hoci logickejším dôvodom je fakt, že rodičia môžu so svojimi deťmi tráviť viac času.

Zrelosť

Tento bod obsahuje dve veci naraz: morálka a finančná situácia. Starší rodičia sú pokojnejší, skúsenejší a dá sa povedať že aj múdrejší. Sú tými lepšími učiteľmi, ktorí dokážu dať deťom to najlepšie aj do ďalšieho života. Finančná situácia v tomto období života je zvyčajne lepšia ako vtedy, keď mala žena 20 rokov, čo vedie aj lepšiemu zabezpečeniu dieťaťa.

Nemáte čas na chorobu či starnutie

Ľudia sa cítia mladšie a energickejšie. Nemajú čas na chorobu, veď majú malé dieťa. Existuje veľa prípadov, kedy sa ľudia stredného veku s príchodom dieťaťa zmenili o 180 stupňov. Dieťa sa stáva motiváciou na to, aby sme žili dlho, zostali aj naďalej aktívni a starali sa o svoje zdravie.

Splnený sen

Sú páry, ktoré nemali to šťastie, aby sa im narodilo dieťatko v nižšom veku. Takéto dieťa, aj v prípade, že sa narodí po vašej 40-tke, vám dá nový vietor do plachiet a poskytne dlho vytúžené šťastie v role matky.

Tu sú všetky výhody a nevýhody, o ktorých sme vás chceli informovať. Či už chcete rodiť alebo nie, je len na vás. Ak je toto dieťa vytúžené a vaše zdravie vám to dovoľuje, tak prečo nie? Áno, budete čeliť ťažkostiam, áno, budú vás odrádzať alebo sa na vás krivo pozerať, ale ak to naozaj chcete, nečakajte a choďte do toho. Ak sa na vás lekár pozerá, akoby ste prišli z inej planéty, nájdite si lepšieho. Ak majú vaši príbuzní na danú vec iný názor a pokúšajú sa vás odradiť, prerušte s nimi komunikáciu počas tehotenstva. Je to vaše telo a vaše rozhodnutie.

A aký máte vy názor na tehotenstvo v neskoršom veku? Podeľte sa s nami o svoje názory aj v komentároch na Facebooku!

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Tehotenstvo žien po 40: Všetko pre a proti a ako prekonať tlak spoločnosti. Vôbec to nie je také komplikované”