Vedci zistili, ktorý nápoj najviac dehydratuje naše telo. POZOR! Voda to nie je

Keď sme smädný, najčastejšie tak pre doplnenie tekutín siahneme po čistej vode. No štúdia zo škótskej Univerzity Svätého Andrewsa zistila že H₂O nie je najviac hydratujúcim nápojom, ktorý existuje.

Aj keď neperlivá ale aj perlivá voda vie hydratovať telo veľmi rýchlo, zistili, že nápoje s troškou cukru, tuku a bielkovín odvedú lepšiu prácu pri hydratovaní tela na dlhší čas. Otestovali tak hydratáciu počas štyroch hodín u trinástich nápojov.

Odtučnené mlieko, rehydratačný roztok,

plnotučné mlieko, pomarančový džús, kola, diétna kola, čaj, nápoj pre športovcov, neperlivá voda, perlivá voda, pivo “ležiak” a káva – v takomto poradí sa umiestnili nápoje od toho čo telo hydratuje najviac po ten, ktorý naopak hydratuje najmenej.

Jedným z faktorov ovplyvňujúci hydratáciu je objem nápoja – čím viac pijete tým skôr sa nápoj dostane zo žalúdka a absorbuje sa do krvného obehu. Tak nápoj začne riediť telesné tekutiny a tým Vaše telo hydratuje. 

Ďalším významným faktorom je obsah živín v danom nápoji. Preto mlieko, ktoré obsahuje cukor (laktózu), nejaké tie bielkoviny a tuk, hydratuje naše telo efektívnejšie a dlhšie ako voda

. Je to preto, že živiny obsiahnuté v mlieku spomaľujú vyprázdnenie tekutín zo žalúdka a tak hydratujú naše telo oveľa dlhšie. Mlieko navyše obsahuje sodík, ktorý je ako špongia, ktorá v tele zadržiava vodu a tým pádom sa v tele vytvára menej moču.

biela, chladný, chutný

Zdroj: pexels.com

 

Veľmi podobne je to aj s rehydratačnými roztokmi, ktoré sa používajú na liečenie hnačky. Tie tak isto obsahujú malé množstvo cukru, taktiež sodík a draslík čo taktiež napomáha zadržiavaniu vody v tele.

“Táto štúdia nám vlastne vraví to čo už vieme: Elektrolyty, ako sodík a draslík, prispievajú k lepšej hydratácii zatiaľ čo kalórie v nápojoch spomaľujú žalúdočné vyprázdnenie, čiže [v tele] sa vytvára menej moču,” oponuje dietologička, Melissa Majumdar, ktorá ale nebola súčasťou spomínanej štúdie.

No ale čo s toľkým cukrom?

Do rebríčka sa dosť vysoko dostal pomarančový džús ale aj kola, ktoré majú v sebe oveľa viac cukru ako iné nápoje. Je síce pravda, že vďaka vysokému obsahu cukru tak v žalúdku ostanú dlhšie a dostávať sa z neho budú pomalšie ale čo sa stane keď sa dostanú do tenkého čreva?

Tam kvôli potrebe zriediť cukry nastane proces nazývaný osmóza, pri ktorom sa voda s tela doslova “vytiahne” len aby zriedila obsah tenkého čreva.

No technicky to čo sa nachádza v tenkom čreve je už mimo tela. Okrem toho, že takéto nápoje menej hydratujú telo, ich vysoký obsah kalórii nás nezasýti tak ako tuhá strava. Preto ak Vás prepadne smäd a máte po ruke čistú vodu a kolu, dietologička odporúča napiť sa radšej čistej vody.

 

čerstvý, kuchyňa, ovocie

Zdroj: pexels.com

 

“Ak ste smädný, Vaše telo Vám povie aby ste viac pili,” povedal profesor Maughan, ktorý štúdiu vytvoril. Preto sa my “bežní smrtelníci” touto otázkou, ktorí nápoj najviac hydratuje naše telo, nemusíme zaoberať. Na druhej strane, pre vrcholových športovcov, ktorí trénujú vo vysokých teplotách a veľmi sa potia, je tento údaj kritický. 

 

chladný, Cola, denné svetlo

Zdroj: pexels.com

 

Ako je to s pivom a kávou?

Alkohol je močopudný čo znamená, že Vaše telo potrebuje vylúčiť oveľa viac moču. Ak ide o to ako alkoholické nápoje hydratujú naše telo, musíme upriamiť pozornosť na jeho množstvo. Ak vypijete pivo, stratíte z tela menej vody akoby ste sa napili whiskey a to iba preto, že ste vypili viac tekutín.

“Silné alkoholické nápoje dehydrujú ale slabšie alkoholické nápoje nie,” prizvukuje profesor Maughan. Pri káve zaváži to koľko kofeínu denne vypijete.

Štúdia profesora Maughana preukázala, že obyčajná káva s priemerným obsahom kofeínu (80 mg) by hydratovala naše telo ako čistá voda.

Na druhej strane, ak denne príjmete 300 mg kofeínu (2 až 4 šálky), mohlo by ste z tela stratiť prebytočné tekutiny. Je to kvôli tomu, že káva má krátkodobý močopudný účinok. No to sa môže stať iba človeku, ktorý bežne neprijíma kofeín ale upraviť sa to dá pridaním jednej až dvoj polievkových lyžíc mlieka do kávy.

 

atraktívny, biely hrnček, čerstvú kávu

Zdroj: pexels.com

 

Aký nápoj najčastejšie pijete Vy?

zdroj: cnn.com

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Vedci zistili, ktorý nápoj najviac dehydratuje naše telo. POZOR! Voda to nie je”