Veľké mená cyklistiky vyzývajú vodičov k jednej veci: “Rešpektujme sa, ide o život!”

Predstavte si to, sedíte za volantom a odrazu sa na krajnici cesty objaví cyklista. V hlave Vám potom vzkrsne otázka či okolo cyklistu iba tak “prefrndžíte” alebo ho ako ohľaduplný človek z dostatočným odstupov predídete. Samozrejme ak v protismere idú iné vozidlá, na mieste by bolo rýchlosť svojho vozidla znížiť a ísť na cyklistom až do toho času kým ho nebude možné bezpečne predísť. Nad tým sa však nezamýšľa veľa vodičov a preto sa Michal a Roman Kreuziger rozhodli rozbehnúť iniciatívu s názvom 1,5 metra.

 

O čo im ide?

Iniciatíva je založená na vzájomnom rešpekte medzi vodičmi a cyklistami. Už názov 1,5 metra indikuje, že táto vzdialenosť by mala byť pri predchádzaní cyklistov dodržaná. Avšak podľa nich nie je s dodržiavaním problém ale práve naopak, že o tom veľa motoristov ani netuší. Osvetu im pomáhajú robiť aj kolegovia s Tour De France – Peter Sagan či Petr Vakoč, ruku k dielu dokonca priložil aj spevák Paľo Habera. Ich cieľom je teda aj zníženie počtu nehôd práve z dôvodu nedodržania odstupu pri predchádzaní.

“Cyklisti sú ale v Česku súčasťou 4 tisíc nehôd ročne. Desiatky z nich sú smrteľné! Malá vzdialenosť pri predchádzaní je jednou z hlavných príčin kolízií. Výskumy dokazujú, že bezpečný bočný odstup je práve 1,5 metra. Nemáme ale nič spoločné so zákonnou iniciatívou politikov, zákon nás nenaučí chovať sa k sebe slušne,” piše sa na crowdfundingovej stránke HitHit.

 

Vyzbierali viac peňazí ako chceli

Cieľom bolo aj vyzbieranie 980 000 Czk (cca 37 434 €) no cieľ bol nakoniec splnený na 111% a dokopy sa vyzbieralo 1 090 539 Czk (vyše 41 600 €). Peniaze však nepoputujú na honoráre známych ambasádorov, tí spoty na hlásanie dobrej veci vytvárajú nezištne. Peniaze sa využívajú na informačné videá či na reklamné upomienkové predmety. Okrem zúčastňovania sa rôznych akcií, kde svoju iniciatívu budú naďalej promovať, majú s peniazmi aj iné plány.

“Chceme zakúpiť trenažér predchádzania cyklistov. Nie je to lacná vec, ale kto si vyskúša tlakovú vlnu na vlastnej koži, pochopí hneď,” píše sa na stránke hithit.com, kde zároveň dodávajú, že s trenažérom by šli “medzi ľudí”.

 

Funguje to vo svete, prečo by to nešlo u nás…predpisy a písané ale aj nepísané pravidlá – obojstranne. Zodpovední musia byť aj cyklisti.

https://www.facebook.com/jedenapulmetru/photos/a.142940577326367/162217268732031/?type=3

 

A čo Vy? Dodržujete bezpečný odstup pri predchádzaní cyklistov?

zdroj: https://www.hithit.com/

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Veľké mená cyklistiky vyzývajú vodičov k jednej veci: “Rešpektujme sa, ide o život!””