sobota, 27 júla, 2024

Nechali by ste sa pochovať do ekologickej rakvy? Možno už čoskoro sa z toho stane novodobý trend!

Holandský startup Loop získal prvenstvo vo svete vďaka pohrebným rakvám, ktoré sú vystlané machom  a bola vyrobená, či lepšie povedané vypestovaná z mycélia, hubových koreňov, ktoré tvoria rozsiahlu podzemnú sieť, potrebnú pre zdravie ekosystémov na celom svete.

Cieľom tejto firmy je umožniť ľuďom obohatiť pôdu do ktorej sú pochovaní namiesto kontaminácie syntetickými a kovovými materiálmi z bežných rakiev.

Dutch Startup Creates 'Living Coffin' That's Grown, Not BuiltLoop

Tento materiál umožňuje ľuďom pomáhať prírode aj v prípade, že ich duša už opustila tento svet. Pochovávanie týmto spôsobom pôdu obohatí a neznečistí. Autorom tohto skvelého nápadu je Bob Hendrikx, zakladateľ spoločnosti Loop a fanúšik mycélia.

Mycélium je v podstate živý organizmus, ktorý má schopnosť neutralizovať všetky druhy toxických látok súčasne s poskytovaním výživy všetkému, čo rastie nad zemou.

Hendrikx ho označuje za recyklátora prírody: „Neustále hľadá odpadové materiály, ktoré by sa dali premeniť na živiny vhodné pre naše životné prostredie,“ vysvetľuje Hendrikx v tlačovej správe.

„To isté platí pre toxické látky, vrátane ropy, plastov a kovov. Napríklad, mycélium sa používalo v Černobyle, v Rotterdame sa používa na čistenie pôdy a niektorí poľnohospodári ho tiež používajú na to, aby bola pôda opäť zdravá.“

Holandský startup tak vytvára „živú rakvu“, ktorá je je na rozdiel od tej klasickej pestovaná.

Dutch Startup Creates 'Living Coffin' That's Grown, Not BuiltLoop

Vďaka nemu sa ľudské telo rozloží za zlomok času,

ktorý by dosiahol v tradičnej drevenej rakve. Na obyčajnej rakve sa nachádzajú lakované a kovové časti, ako aj syntetické oblečenie, tým pádom môže rozklad trvať pokojne aj viac ako desať rokov. Firma dúfa, že rakva z mycélia umožní, aby tento proces prebehol prirodzene v rozmedzí dvoch až troch rokov.

Výroba prírodnej rakvy trvá niekoľko týždňov:

mycélium sa pestuje v tvare rakvy a potom sa prirodzene vysuší, aby sa zastavil jeho rast. Hneď ako sa rakva zakope do zeme, je vystavená podzemnej vode, čo jej umožňuje opäť rásť a zahájiť proces kompostovania.

Ako informuje Dutch News, rakva už bola začlenená do ponúk dvoch holandských pohrebných spoločností a len nedávno do nej pochovali prvého človeka: „po mesiacoch vývoja to bol skutočne pôsobivý okamih, kedy sme mohli vidieť, ako niekto odchádza na druhý svet týmto mimoriadnym spôsobom,“ vysvetľuje Hendrikx.

A čo vy? Nechali by ste sa pochovať do takejto rakvy?

 

Zdroj: interestingengineering.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights