Neuveriteľné, že sa hladné ľadové medvede musia živiť plastovými vrecami.

Srdcervúce fotografie zobrazujú okamih, keď sa dve mláďatá ľadového medveďa hrajú s igelitovou taškou, ktorú našli v snehu a nakoniec z nej zjedli „poriadny kus“.Znepokojujúce obrázky, ktoré zachytil vodca arktickej výpravy Jens Wikström zo švédskeho Gothenbergu, poukazujú na rastúci problém znečistenia plastmi a ich dôsledky pre zvieratá vo voľnej prírode.

Ľadové medvede sa s plastom pohrávali asi 15 minút. Wikström s hrôzou sledoval čo sa deje a hnevalo ho, že s tým, aby nebezpečný plast neskončil v bruchu zvierať nemohol urobiť nič.Tridsaťročný vodca arktickej výpravy vyfotografoval cicavce v Lifdefjordene na nórskom Svalbarde z bezpečnej vzdialenosti. Popisujúc tento pohľad, tiež podotkol, „čo sa deje v reálnom čase s našim ekosystémom, keď sa nestaráme o našu planétu. Skončí to v bruchu týchto zvierat,“ dodal Wikström.

Wikström vysvetlil:

Na týchto odľahlých ostrovoch v Arktíde som videl mladé zvedavé medvede a arktické líšky, ktoré požierali plastové produkty, ktoré sú často vynášané na breh prúdmi z Arktického oceánu severovýchodne od Svalbardu alebo prúdom Golfského prúdu, ktorý vychádza z Európy.

Nie je žiadnym tajomstvom, že naša planéta je znečistená. Len dúfam, že si to ľudia dobre rozmyslia, než nechajú igelitové vrecká alebo ohorky z cigariet na zemi. Nikdy neviete, kde to skončí.Týka sa to tiež toho, že mikroplasty ovplyvňujú potravinový reťazec rýb a tuleňov, takže plasty sa už dostávajú do stravy ľadových medveďov. Keď sa dostane do stravy, môže to mať vplyv aj na mlieko matky. Populačné prieskumy v roku 2017 naznačili, že v pobrežných oblastiach okolo Svalbardu sa pohybovalo iba 250 medveďov. Aj napriek problémom so znečistením a zmenou podnebia sa ľadové medvede na Svalbarde s danou situáciou vyrovnávajú celkom dobre.

Vďaka svojej závislosti od morského ľadu sú však veľmi citlivé na meniace sa podnebie. Niektoré projekcie naznačujú, že by mohla byť Arktída takmer bez ľadu pred rokom 2050. Ešte nikdy nebolo dôležitejšie podniknúť kroky na zníženie emisií skleníkových plynov.

Zdroj: www.unilad.co.uk

Zdroj foto: wikstrom_photography/JensWikstrom

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Neuveriteľné, že sa hladné ľadové medvede musia živiť plastovými vrecami.”