sobota, 27 júla, 2024

Potápači natrafili na obrovskú medúzu! Takto veľký jedinec sa doteraz nevidel tak často

Moria a oceány sú stále neprebádané územia s veľmi pestrým životom, ktorý je zahalený rúškom tajomstva a tmavými hlbinami, kde sa človek ešte nedostal. Preto sa výskumníci a potápači neboja skúmať hlbiny, kde sa mnohokrát stretnú zoči voči unikátnemu stvoreniu. The Washington Post informuje o unikátnom náleze obrovskej medúzy na britskom pobreží.

 

S medúzami ste sa mohli stretnúť aj na dovolenke pri mori alebo ste ich mohli vidieť v dokumentárnych filmoch. No tie neboli tak obrovské ako medúza, ktorú sa podarilo spozorovať biologičke Lizzie Daly. Tá sa s kolegami potápala v blízkosti britského pobrežia, kde sa je podarilo uvidieť tohto obra druhu Rhizostoma pulmo (koreňoústka pľúcnatá), ktorý bol väčší ako samotná Lizzie!

https://www.instagram.com/p/Bz3ruYOASNU/?utm_source=ig_embed

Zámer tejto biologičky bola finančná pomoc pre organizáciu Marine Conservation Society (MCS) počas Wild Ocean Week. MCS sa ako nezisková organizácia zameriava na ochranu britského pobrežia. Taktiež nadväzuje spoluprácu s rybármi, ktorým pomáhajú znížiť škodlivosť ich rybolovu na životné prostredie a taktiež ich zákazníkom priblížiť ako nakupovať morské živočíchy viac udržateľnejšie.

 

Image result for barrel jellyfish

Zdroj: abcnews.go.com

 

Počas potápania jej robil spoločnosť kameraman Dan Abbott vďaka, ktorému sa im tohto obra podarilo zdokumentovať.  No nikto z nich ani netušil, že sa im podarí takéto stretnutie s týmto unikátnym stvorením, ktoré je navyše zachytené na kamere. Bola to teda veľmi dobrá zhoda náhod! Lizzie pre The Washington Post priznala, že niečo takéto ešte v živote nevidela.

https://www.instagram.com/p/B0DSDOXhf1l/

Medúzy totiž v skorom štádiu merajú len niekoľko milimetrov a neskôr ich klobúky dorastajú do rozmerov 40 až 90 centimetrov. Preto je tento jedinec tak unikátny, keďže narástol až do takýchto obrovských rozmerov. Pre ich veľkosť sa živia rybami no ale aj drobnými kôrovcami či planktónom. Ich výskyt je častí v Stredozemnom mori a taktiež v oblasti britského pobrežia. Napriek tomu, že aj tento druh medúz disponuje pŕhlivými bunkami, nie sú pre človeka nebezpečné.

 

Vývoj medúzy

Zdroj: bima.wz.cz

 

Podľa informácii The Sun, sa za posledných 15 rokov zvýšil výskyt týchto obrov aj napriek tomu, že medúzy bežne vážia aj 35 kilogramov. Navyše, ak ste v období mája a júna pri mori, môžete spozorovať jedinečný úkaz keď more vyplaví húfy medúz na pobrežie.

 

Pozrite si aj video, na ktorom je zachytená táto obrovská medúza:

https://www.facebook.com/LizzieDalyWildlife/videos/day-7-wild-ocean-week-giant-barrel-jellyfish/1932831576816844/

 

zdroj:/ sciencealert, thewashingtonpost, thesun

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights