sobota, 27 júla, 2024

Progresívne Slovensko vyzvalo vládu na dekriminalizáciu marihuany na Slovensku

Naposledy medializované prípady mladých ľudí, ktorí boli v zmysle platných zákonov potrestaní za držbu marihuany, riadne otriasli našou krajinou. Slovákov pobúrili tresty, ktoré boli za tento skutok mladíkom udelené.

Jedným z prípadov bol príbeh Košičana Róberta, u ktorého bolo pri policajnej razii nájdených 7,5 g marihuany v čase plynutia podmienky. Pre úplnosť je nutné uviesť, že Róbert mal pri sebe aj približne tri jednorázové dávky hašiša. Súd mu za to uložil trest až 12,5 roka.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nedávno udelila milosť mladíkovi odsúdenému na 10,5 roka za držbu marihuany.

Tieto a im podobné osudy podnietili Progresívne Slovensko na výzvu, adresovanú vláde a Národnej rade SR, na dekriminalizáciu marihuany a na celkovú zmenu postoja k tejto problematike.

V príspevku europoslanca Martina Hojsíka na Instagrame je uvedené:

„Považujeme väznenie mladých ľudí užívajúcich marihuanu za absolútne neprípustné, nehumánne, neproporčné a navyše neúčinné, pretože nevedie k náprave, ale naopak, vystavuje inak sporiadaného človeka vplyvu kriminálneho prostredia. Obeťou takto nadstavenej legislatívy sú reálne zničené ľudské životy.

Ďalej vo výzve stojí:

„Drogová politika totiž musí byť vystavaná okolo cieľa znižovanie rizík, nie zákazov: vieme, že látky meniace vedomie je nemožné úplne odstrániť zo spoločnosti, preto poďme robiť všetko preto, aby spôsobovali čo najmenšiu ujmu:

investujme do vzdelávania, sociálnej práce, poskytovania alternatívnych foriem sociálnej pomoci, psychohygieny a podporujme najrôznejšie formy trávenia voľného času, vrátane subjektov, ktorí týmto štýlom ponúkajú iné formy zábavy a naplnenia času mladistvým.

Progresívne Slovensko preto dnes vyzvalo vládu a poslancov, aby prijali zmenu trestnej legislatívy, ktorou sa marihuana dekriminalizuje. Okrem legislatívnej zmeny sa musí zmeniť aj koncept a prístup, s akým problematike pristupuje.

Drogová politika totiž musí byť vystavaná okolo cieľa znižovanie rizík, nie zákazov: vieme, že látky meniace vedomie je nemožné úplne odstrániť zo spoločnosti, preto poďme robiť všetko preto, aby spôsobovali čo najmenšiu ujmu: investujme do vzdelávania, sociálnej práce, poskytovania alternatívnych foriem sociálnej pomoci, psychohygieny a podporujme najrôznejšie formy trávenia voľného času, vrátane subjektov, ktorí týmto štýlom ponúkajú iné formy zábavy a naplnenia času mladistvým.

A čo si o tejto výzve myslíte vy? Podeľte sa s nami o váš názor a vaše príbehy v komentároch!

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Hojsík (@martinhojsik),

zdroj titulnej foto: Instagram /

zdroj: Martin Hojsik 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights