Zbavíme sa rúšok? Americký vedci vyvíjajú nosové kvapky proti koronavírusu!

Rúška sa “dobrovoľne – na silu” stali našimi denno dennými spoločníkmi. Avšak vzniká nádej, že by sme sa ich mohli navždy zbaviť. Ale ako? Vedci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu vyvinuli molekuly, ktoré nám pomôžu poraziť koronavírus. Čakanie na vhodnú vakcínu tak môže byť zdĺhavé no syntetické protilátky od amerických vedcov môžu byť podávané pomocou nosových kvapiek.

 

Face Masks on Blue Background

Zdroj: pexels.com

 

Hlavnú zložku našli u tiav

Tieto syntetické protilátky pomenovali AeroNabs, ktoré vedia jednoducho “natlačiť” do aerosólových rozprašovačov. Tieto protilátky s jednou doménou (nanobody) sa po prvýkrát našli v ťavách a podobných zvieratách. Sú oveľa menšie ako ľudské protilátky a ľahko sa s nimi manipuluje z ohľadom na vykonávanie špecifických úloh. Medzi ne napríklad patrí pripojenie sa na hrotové proteíny koronavírusu.

“Vlastne je to veľmi efektívna pasca. Naviažu sa na tieto hrotové proteíny a už nikdy sa ich nepustia,” vysvetlil Dr. Aashish Manglik, M.D., Ph.D z Kalifornskej univerzity.

 

Coronavirus, Corona, Virus, Pandemic, Infection

Zdroj: pixabay.com

 

Koniec rúškam?

Koronavírus sa svojími hrotmi pripája na špecifické časti pľúcnych buniek (ACE2 receptor). Preto ak by sa AeroNabs s hrotmi vírusu spojil, znemožnil by tak možnosť koronavírusu pripojiť sa na receptor a infikovať bunky.

Tím vedcov tak tvrdí, že molekuly AeroNabs sú tak stabilné, že ich môžu vložiť do jednoduchého aerosólu.

“Schopnosť AeroNabs dostať sa do dýchacích ciest a napadnúť vírus mu dáva tú úžasnú silu,” povedal jeden z tímu vedcov, Peter Walter Ph.D. Momentálne vedci rokujú s partnermi aby mohli spustiť klinické testy pre AeroNabs. Ak sa to teda podarí, môže sa AeroNabs používať ako prevenciu pred infikovaním či dokonca môžu vyliečiť počiatočnú infekciu.

 

Human, Woman, Adult, Portrait, A, Girl, Young, Face

Zdroj: pixabay.com

 

Ktorú možnosť ochrany pred koronavírusom preferujete Vy? Rúška, vakcínu či tento sprej?

zdroj: abc7news.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Zbavíme sa rúšok? Americký vedci vyvíjajú nosové kvapky proti koronavírusu!”