Zriedkavý Modrý mesiac sa bude dať vidieť aj Na Slovensku! Pozrite sa kedy

Rare Blue Moon Will Appear Across All Time Zones On Halloween
Zdroj: Pixabay

Už počas predvečera z noci  31. októbra na 1. novembra sa na oblohe objaví vzácny „Modrý mesiac“. Takýto nebeský úkaz je viditeľný len raz za 30 rokov. Termín „Modrý mesiac“ sa používa na označenie dvoch rôznych typov mesiacov. Prvá definícia sa týka druhého z dvoch splnov v kalendárnom mesiaci, pričom posledný nastal 31. marca 2018.

Druhá definícia sa používa na opísanie tretieho zo štyroch splnov v rámci jednej sezóny. Najbližší takýto Modrý mesiac bude viditeľný až 22. augusta 2021. „Modrý mesiac“, ktorý bude viditeľný už tento rok na jeseň, bude zobrazením jeho prvej definície.

Aj napriek tomu, že ste sa možno s týmto termínom a stavom mesiaca nestretli, aj napriek tomu existuje, aj ked‘ je len veľmi zriedkavý a na jeho dobrú viditeľnosť sú potrebné neobvyklé podmienky na oblohe, ako sú napríklad prachové alebo dymové častice určitých rozmerov.

EarthSky, Webová stránka o astronómii, varovala ľudí pred fotografovaním javu pomocou modrých filtrov, ktoré síce pútajú pozornosť, ale nie sú úplne presné. Jav „Modrého mesiaca“ by mal tento rok vyzerať nádherne v akomkoľvek kúte našej planéty. Hviezdni pozorovatelia z celej Severnej a Južnej Ameriky, Indie, Európy a Ázie si môžu vychutnať nádherný výhľad už počas tejto jesene.

Úkaz „Modrého mesiaca“ sa objavuje celkovo sedemkrát každých 19 rokov a ďalší bude viditeľný na Halloween v roku 2039. Naposledy sa tak stalo v roku 1944, počas druhej svetovej vojny. Tento vzácny úkaz vytvorí nepochybne strašidelnú atmosféru počas Halloweenu a nášho sviatku Všetkých svätých.

Zdroj: unilad.co.uk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Zriedkavý Modrý mesiac sa bude dať vidieť aj Na Slovensku! Pozrite sa kedy”