Belgicko má prvú transrodovú vicepremiérku: Petra je najvyššie postavenou transrodovou političkou v Európe!

Belgicko nemalo vymenovanú vládu dlhých 16 mesiacov od posledných volieb v máji 2019.

Začiatkom októbra sa tak nakoniec podarilo sformovať novú vládu, ktorú tvorí koalícia pozostávajúca so siedmych politických strán. Na čele novej belgickej vlády je liberál Alexander De Croo.

Post vicepremiérky zaujala 57-ročná Petra De Sutter, ktorá otvorene priznala svoju transrodovosť.

 

Musí opustiť Európsky parlament

Petra De Sutter zo Strany zelených vyšla s pravdou von ešte v roku 2014 ako členka parlamentu.

Minulého roku bola zvolená za členku Európskeho parlamentu a teraz sa stala vicepremiérkou Belgicka a ministerkou verejnej správy. Okrem iného je odborníčkou v oblasti gynekológie a plodnosti s pôsobnosťou na University of Ghent.

Je známa aj vďaka svojmu aktivizmu týkajúceho sa sexuálneho a reproduktívneho zdravia a rovnako aj problémov týkajúcich sa transrodových ľudí.

 

Bude im tam chýbať

Zvolenie De Sutterovej oznámila líderka Strany zelených, Mayrem Almaci. “Som nesmierne vďačná za dôveru, ktorú som získala od mojej strany!” napísala nová vicepremiérka na svoj Twitter.

K úspechu jej pogratulovala aj kolegyňa s Európskeho parlamentu, Nemka Terry Reintke, ktorá sa otvorene priznala k homosexualite.

“Naša úžasná kolegyňa Petra De Sutter sa stala ministerkou v novej belgickej vláde. Petra bola si našou inšpiráciou, s ktorou sme mohli pracovať. Budeš nam chýbať. No najviac zo všetkého ti GRATULUJEM,” reagovala na status vicepremiérky kolegyňa Reintke.

Transrodový človek je človek, ktorého vzhľad, správanie alebo osobné charakteristiky sú odlišné od stereotypov typického muža alebo typickej ženy„Je to pojem používaný vo vzťahu ku každému, koho rodová identita sa nezhoduje so spoločenskými očakávaniami na rodové roly determinované pohlavím, ktoré bolo priznané, pridelené pri narodení”.[1]

 

Transrodoví ľudia v politke

Čo sa týka transrodových ľudí a politiky, svojich zástupcov majú aj v Nemecku, Španielsku, Švédsku a Poľsku. Marie Cau sa v máji zapísala do histórie ako prvá transrodová starostka vo Francúzsku.

Rovnako to bolo aj v Taliansku, kde sa Gianmarco Negri stal prvým talianským otvorene transrodovým starostom. No Petra de Sutter sa zvolením za vicepremiérku stala najvyššie postavenou transrodovou členkou parlamentu na celom kontinente. 

zdroj: pinknews.com

foto: commons.wikimedia.org

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Belgicko má prvú transrodovú vicepremiérku: Petra je najvyššie postavenou transrodovou političkou v Európe!”