sobota, 27 júla, 2024

Český kardiochirurg hovorí o zdraví: “Mali by sme byť veselí, hýbať sa a smiať sa aby sme mali lepšiu imunitu.”

V posledných rokoch sú ľudia čím ďalej tým pohodlnejší a pohybu sa venujú oveľa menej (česť výnimkám!). Novodobú pliagu ľudstva predstavuje stres, ktorý spôsobuje aj hektickosť nášho životného štýlu.

Problémom je aj to, že ľudia paradoxne nemajú čas ísť k doktorovi či dokonca sa k špecialistovi aj boja ísť. Samostatnou kategóriou sú “novodobé” mamičky, ktoré odmietajú svoje deti očkovať čo má za následok “prebudenie” chorôb, ktoré mali byť už dávno vyhubené. Český kardiochirurg a prednosta kardiocentra IKEM, Ján Pirk (72), sa pre českú rádiovú stanicu Frekvence 1 rozrozprával o strese a ako si chrániť imunitu.

 

Dobrý a zlý stres

Ako už bolo spomenuté v úvode, najnovšou takpovediac civilizačnou chorobou moderného sveta je stres. Podľa Pirka tak existujú dva typy stresu – eustres a distres. Ten prvý je k životu potrebný a je to taký zdravý stres, ktorý nás nabudí. “Ale keď ten stres je veľmi veľký a to bohužiaľ si myslím, že bol práve v jari a teraz.

Tak to je škodlivý distres, ktorý môže viesť až ku vzniku telesných ochorení. Mali by sme byť veselí, hýbať sa, smiať sa a tým pádom by sme mali lepšiu imunitu,” vysvetľuje Pirka. Okrem toho aby sme sa pravidelne a často hýbali, odporúča Pirka aj pitie vína. “Pravidelne v malých dávkách je to pre obehový systém prospešné. Bohužiaľ odborníci na pečeň a primári záchytky by so mnou nesúhlasili,” tvrdí kardiochirurg.

Aby to bolo jasné, malá dávka predstavuje dve deci vína denne pre ženu a štyri deci vína denne pre muža. Samozrejme, ako už žartovne naznačil Pirka, toto “nepísané pravidlo” neplatí pre tehotné ženy či pre ľudí s cirhózou pečene.

 

Person Holding Clear Wine Glass

 

Zdroj: pexels.com

 

Zanedbávali sa pacienti

Kardiochirurg sa vyjadril aj k momentálnemu stavu zdravotníctva a ako Covid-19 ovplyvnil jeho prácu. Priznal, že síce operuje každý deň no najväčší denný pokles zákrokov pocítil pri prvej vlne pandémie. Vtedy sa iné ochorenia takpovediac začali zanedbávať a najväčšia pozornosť sa tak upriamila na nový koronavírus. “Bolo mi tých ľudí ľúto a hlavne tých zbytočných úmrtí,” zkonštatoval. Ako príklad udal smutný príbeh basistu zo Spiritual kvintetu, ktorý mal infekciu zuba no bál sa ísť k zubárovi a dostal otravu krvi. Tvrdí, že takých ľudí bolo určite viac.

 

Coronavirus

Zdroj: pexels.com

 

Ako u nákazu zvládol on?

Aj sám Ján Pirk Covid-19 prekonal a prezradil ako to u neho prebiehalo. “Pred tromi rokmi som prekonal chrípku, takú tú normálnu, ktorá bola asi stokrát horšia než ten covid a ja som si pomohol posteľou a pokojom. Mal som len teplotu 38, ale to sa u každého človeka prejavuje inak. Mladí ľudia vôbec o tom nevedia, že niečo majú a niekto má napríklad štyri, päť dní horúčky a myslím si, že to záleží na veľkosti tej infekcie alebo na momentálnom stave toho človeka,” vyrozprával sa Pirka. Podľa neho je najlepšou prevenciou pohyb na čerstvom vzduchu a to, že sa ľudia nehýbu je pre neho iba výhovorka.

 

Jan Pirk – Wikipedie

Zdroj: cs.wikipedia.org

 

Nechápe matky, ktoré odmietajú dať zaočkovať svoje deti

Zároveň skritizoval aj niektoré mladé matky, ktoré odmietajú zaočkovať svoje deti. Jedná sa najmä o očkovania proti ochoreniam, ktoré boli v minulosti veľmi nebezpečné. “Keď matka odmieta nechať dieťa očkovať napriek tomu že, to očkovanie je stokrát menej škodlivé ako to ochorenie.

Tak by mala podpísať nejaký papier, že v prípade až to dieťa dostane, tak ona zaplatí kompletne všetky výdavky. Pretože, prečo by sa to malo potom platiť z poistenia ľudí, ktorí dbajú na rady lekárov čo sa týka očkovania,” navrhol Pirk. Koniec koncov, schvaľovanie vakcín je zdĺhavý proces, ktorý podlieha veľmi prísnym kritériám. Ak by to bolo tak jednoduché, možno by sme už mali na trhu aj vakcínu proti Covid-19.

 

Ilustračné foto

Zdroj: pexels.com

zdroj: frekvence1.cz

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights