Jediný strom v okruhu 400 kilometrov, opitý vodič ho zničil! Bol najosamelejším stromom

Keď sa povie Sahara, každému hneď napadane slovo púšť alebo pustatina. V súčasnosti tomu tak je a Sahara je naozaj najväčšou piesočnou a kamenistou púšťou na svete. No nebolo tomu tak vždy, niekedy sa v tejto oblasti hektáre posiate akáciami.

 

Osamelý strom v púšti

Počas 20. storočia sa v tejto oblasti akáciám nedarilo a tak v saharskej oblasti Ténéré ostal už iba jeden jediný strom tohto druhu. Ten si vyslúžil prezývku

„Najosamelejší strom na svete“.

V okruhu 400 kilometrov nerástlo a nebolo nič iba piesočné duny, no táto idylka netrvala dlho. Táto akácia prežila všetky nepriaznivé podmienky Saharskej púšte a napriek tomu stačil opitý vodič a tento skvost už bol minulosťou. No ako je možné, že v púšti vydržal tak dlho? Zistilo sa to pri kopaní studne neďaleko od stromu. Zistilo sa, že korene stromu siahali až do 40 metrov hĺbky a tak sa dostali až k zdroju podzemnej vody, ktorá ho držala pri živote.

 

Zdroj: Wikimedia Commons

 

Posvätná akácia

Táto posledná akácia sa stala akýmsi symbolom tejto púšte no pre nomádov Tuaregov bola niečím viac. Tí ju považovali za niečo posvätné, ako napríklad maják, pri ktorom sa na svojich cestách vždy pristavili. Avšak nikdy z neho nepoužili drevo na založenie ohňa alebo nepustili k nemu svoje ťavy aby strom nezničili. Dokonca bol tento strom od roku 1930 označovaný aj na mapách.

 

People Riding on Camels

Zdroj: pexels.com

 

Nanešťastie strom bol očividne v zlom stave, no jeho zelené listy a žlté kvety mu stále dodávali na kráse. Avšak jedného dňa v roku 1973, opitý líbyjský šofér tento skvost zničil. V širokom okolí Ténéré nemal vodič ani jedinú prekážku no aj napriek tomu narazil práve do osamelej akácie.

 

Black Vehicle Steering Wheel

Zdroj: pexels.com

 

Kovová akácia ako spomienka

Po tomto incidente sa zvyšky polámaného stromu previezli do múzea v meste Niamey. Namiesto ikonickej akácii teraz v púšti stoji jej kovová náhrada, kde sa často konajú aj rôzne ceremónie. Titul najosamelejšieho stromu na svete bol posunutý na Nový Zéland (Campbellov ostrov) kde je smrek sitkanský sám v okruhu 200 kilometrov.

 

Zdroj: Wikimedia Commons

 

zdroj: atlasobscura, ststworld, smithsonianmag

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Jediný strom v okruhu 400 kilometrov, opitý vodič ho zničil! Bol najosamelejším stromom”