sobota, 27 júla, 2024

“Myslím si, že je to geniálne!”: O plošnom testovaní na Slovensku informujú aj prestížne zahraničné médiá!

Keď premiér Igor Matovič oznámil svoje plány týkajúce sa plošného testovania, hovoril o tom, že pôjdeme príkladom celej Európe a budú o nás písať aj v zahraničí. Jeho slová sa naplnili a o celoplošnom testovaní Slovenska informovali portály ako Wall Street Journal či CNN.

K tejto téme sa tak vyjadrili aj odborníci, ktorí tento krok pochvaľujú. Podľa Wall Street Journal sme sa tak stali prvou krajinou západu, ktorá niečo podobné zorganizovala.

Krok vpred

Počas uplynulého víkendu sa tak začalo pilotné testovanie v najviac postihnutých oblastiach – na Orave a v Bardejove. Za 3 dni tak zdravotníci otestovali 136 904 ľudí, z ktorých 5298 bolo infekčných čo predstavuje mieru 3,87%. V článku od Wall Street Journal sa píše, že takéto testovanie pomohlo aj čínskemu mestu Qingdao.

Toto rozhodnutie odobrili aj epidemiológovia či vedci z európskych univerzít. “Je to krok vpred, nedá sa o tom pochybovať. Keď to bude fungovať bude to poučné pre zvyšok sveta,” vyjadril sa Luke O’Neill, profesor biochémie s dublinskej Trinity College.

Nespoľahlivé testy?

Všade vo svete ale aj u nás boli založené tímy, ktoré dohľadávali kontakty nakazených, s ktorými mohli byť v kontakte. No tento hoc aj dobrý nápad rýchlo padol s rapídne stúpajúcimi číslami nakazených. Keďže čísla drasticky stúpali aj u nás, museli sa zaviesť prísnejšie opatrenia rovnako ako v susedných štátoch. Preto sa musel vymyslieť plán, ktorý by pomohol Slovensku vyhnúť sa úplnému lockdownu.

Tento nápad predstavoval už spomínané plošné testovanie, na ktoré boli zakúpené antigénové testy, ktoré sú menej presné ako tie PCR. 

Nie je to dokonalé, ale…

Je pravda, že epidemiológovia sa obávajú, že práve antigénové testy vykazujú vyššiu mieru falošne negatívnych výsledkov. Druhým problémom je aj mentalita či zodpovednosť ľudí, ktorí pri negatívnom teste zahodia rúško a zabudnú na opatrenia. Nepresnosť testov je možno aj najväčším problémom, ktorý vyústil do štádia, že Slováci testovaniu jednoducho neveria a nezúčastnia sa ho.

“Myslím si, že je to geniálne. Áno, nie je to dokonalé ale už sme sa nahovorili dosť. Nejde o to aby sa zachytil každý prípad…Stačí ak sa zachytia nahromadené prípady,” vyjadril sa Devi Sridhar, profesor z Edinburghskej univerzity. 

Wall Street Journal dokonca informoval aj o problémoch na niektorých odberných miestach, kde chýbal personál či materiál a tak sa s testovaním začalo neskôr. Keďže sa však jednalo o pilotné testovanie, v nasledujúcich týždňoch sa z chýb jednoznačne poučia a budú sa snažiť ich odstrániť. Vypichli aj fakt, že nie je zjavné ako bude vláda kontrolovať či masy ľudí na uliciach boli testované alebo nie.

zdroj: wsj.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights