“Nadmiera spokojnosti!”: Skonštatoval Matovič na tlačovke, kde predstavil výsledky pilotného testovania na koronavírus

Ako už iste viete, počas uplynulého víkendu prebehlo na Orave a v Bardejove pilotné testovanie na koronavírus.

Výsledky testovania dnes oznámil premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii. Sám povedal, že účasť bola dramaticky vyššia ako na parlamentných voľbách a je rád, že ľudia nepodľahli panike a prišli sa dať otestovať. Priznal aj to, že skutočná miera infekčnosti sa tak priblížila aj predpokladom. 

Predpoklady boli vytvorené na základe údajov z PCR testovania a takzvanej vírusovej nálože. Podľa toho sa predpokladalo, že každý desiaty človek na Orave a v Bardejove bude pozitívny. Formou antigénových testov tak predpokladali odhalenie 30 až 40% práve z týchto pozitívnych ľudí. Tí by teda mali byť najväčší roznášači vírusu čiže sú najviac infekční. S tým, že tieto okresy sú najviac rizikové sa počítalo skôr s tým vyšším číslom čo sa nakoniec aj potvrdilo. 

 

Ako to dopadlo v číslach?

Podľa odhadov predpokladali, že sa v týchto okresoch zúčastní testovanie maximálne 155 000 ľudí. V reále sa tak podarilo otestovať 140 945 ľudí čo predstavuje približne 91% v predpokladaného čísla. Z celkového počtu otestovaných bolo 5594 ľudí infekčných z toho 121 ľudí bolo otestovaných v nemocniciach a domovoch sociálnych služieb.

Celková miera infekčnosti tak predstavuje 3,97% čo sa priblížilo k odhadom. Vzhľadom na mieru infekčnosti, na vrchole rebríčka bol okres Tvrdošín (4,85%), na druhom mieste okres Námestovo (4,77%), na treťom mieste Bardejov (3,25%) a na poslednom Dolný Kubín (3,12%). Ak by sme sa pozreli na počet infikovaných, najviac ich bolo v okrese Námestovo (1910), nasledoval Bardejov (1565), potom Tvrdošín (1078) a na chvoste opäť Dolný Kubín (916).

Politikárčenie šlo bokom

Ako povedal premiér Matovič, cieľom testu bolo odhalenie infekčných ľudí, ktorí sa už momentálne nachádzajú so svojimi rodinami v karanténe. Izoláciou infekčných ľudí sa tak zaručí, že nemôžu nakaziť ďalších ľudí, ktorí by mohli skončiť v nemocnici či dokonca zomrieť. Matovič sa tak poďakoval Ozbrojeným silám SR, Policajnému zboru aj tým Hasičským či aj zdravotníkom, ktorí podali pomocnú ruku. “Takisto klobúk dole pred starostami, primátormi, z ktorých 99% bolo starostov, ktorí boli zvolení za iné politické strany ako naše hnutie a napriek tomu si uvedomili, že teraz politikárčenie treba odložiť bokom lebo tu bojujeme spoločne na jednej lodi zdravia a životov ľudí,” podotkol premiér.

 

 

Ľudia nepodľahli hlúpostiam

V neposlednom rade sa premiér poďakoval aj ľuďom, ktorí sa testovania zúčastnili a podľa jeho slov predstavujú svetielko nádeje pre celé Slovensko. Spomenul aj to, že účasť bola vyššia ako to býva pri parlamentných voľbách. “To znamená obrovskú dôveru ľudí voči tomuto projektu a hovorím veľké ďakujem, že tí ľudia nepodľahli tým rôznym hlúpostiam čo sa internetom šíria alebo sociálnymi sieťami a že nepodľahli aj  takým by som povedal nezmyselným rečiam niektorých vysokopostavených politikov, ktorí rôznymi rečami a rôznymi taktikami chceli ľudí odstrašiť alebo odhovoriť od toho aby sa zúčastnili tohto pilotného projektu,” poznamenal Matovič.

 

 

Sú to neuveriteľní hrdinovia

Nakoniec sa prihovoril aj minister obrany, Jaroslav Naď, ktorí považuje testovanie za mimoriadne úspešné. Spomenul aj menšie nedostatky a to, že v prvý deň sa na niektorých miestach začalo testovať s dvojhodinovým oneskorením. Rovnako poďakoval všetkým zložkám, ktoré sa o chod testovania postarali. Podľa jeho slov bolo “ v teréne” 5063 ľudí a zároveň bolo 1700 vojakov povolaných na prípravu celoplošného testovania na celom Slovensku. Ozbrojené sily tak využili všetok vojenský zdravotnícky personál v počte 444 a pomohlo aj 920 dobrovoľníkov, ktorí tak robili bez nároku na honorár. Čo sa týka zdravotníckeho personálu, mnoho z nich prišlo pomôcť aj po “šichte” v nemocnici a dokonca z nočnej zmeny prišli na ôsmu hodinu rannú pomôcť odberným tímom. Jaroslav Naď ich teda nazval “neuveriteľní hrdinovia”.

 

“Tento projekt bol úspešný a ukázal viac ako dôležitú opodstatnenosť takéhoto testovania a zároveň môžem potvrdiť, že počnúc včerajším dňom prijímam telefonáty od zahraničných kolegov a od rôznych prestížnych médií, ktoré sa snažia získať informácie ako sa nám to podarilo urobiť a aké budú ďalšie kroky,” dodal minister obrany na záver.

 

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on ““Nadmiera spokojnosti!”: Skonštatoval Matovič na tlačovke, kde predstavil výsledky pilotného testovania na koronavírus”