Od budúceho týždňa nás čaká uvoľnenie opatrení. Pomôže to však v boji s koronavírusom?

Pred začatím pilotného testovania na Orave a v Bardejove bol zároveň vyhlásený zákaz vychádzania, ktorý mal trvať až do tejto nedele (1. november). No počas tohto týždňa bolo oznámené, že tento “stav” sa rozširuje od 2. novembra až do 8. novembra. Avšak k tomu pribudli nové výnimky, kedy budete môcť z domu výjsť uvádza dennikn.sk.

Okrem nevyhnutného nákupu, návštevy lekára či cesty do práce už budeme môcť navštíviť napríklad aj predajňu obuvi no pod jednou podmienkou.

Negatívny test ako “priepustka”

Tou podmienkou je negatívny test (PCR alebo antigénový), ktorý bol vykonaný od 29. októbra do 1. novembra. V druhej časti lockdownu, ktorý začne platiť od nasledujúceho pondelka (2. november), tak dostanú slobodu ľudia, ktorí sa otestujú a budú negatívny.

Negatívne testovaní ľudia budú môcť nakupovať v obchodných centrách, ísť ku kaderníkovi či dokonca budú môcť prekročiť hranice okresu.

Preto sa predpokladá, že toto vyhlásenie zvýši účasť na celoplošnom testovaní už tento víkend, keďže ľudia chcú čím skôr opäť začať žiť “podľa normálu”.

 

Covid-19, Coronavirus, Quarantine, Protection, Disease

Zdroj: pixabay.com

 

Schválili to epidemiológovia?

Vláda už reagovala aj na kritiku ohľadom “dobrovoľnosti” testov a preto uvoľnila niektoré opatrenia aj pre netestovaných. Rodičia, ktorí sa nebudú môcť preukázať negatívnym testom pretože sa testovania nezúčastnili, budú môcť svoje deti odviezť a priviezť zo školy či škôlky.

Rovnako bez testu budú môcť absolvovať nákup nevyhnutných vecí. No otázkou ostáva či toto rozhodnutie padlo po odporučení epidemiológmi a aký dopad to bude mať na krivku koronavírusu. Aj napriek tomu, že to niektorím rodičom uľahčí život, v rámci situácie s koronavírusom to môže narobiť veľké škody.

Mother with daughter in face masks walking in park

Zdroj: pexels.com

zdroh: dennikn.sk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Od budúceho týždňa nás čaká uvoľnenie opatrení. Pomôže to však v boji s koronavírusom?”