Peniaze, ženy a aférky Jackieho Chana: Týchto 11 vecí ste možno o ňom vôbec netušili!

Jackie Chan (66) je známy majster bojových umení, herec, režisér aj ale producent. Mimo žiaru reflektorov je filantrop a ambasádor pre UNICEF a dokonca aj držiteľ Guinnessovho svetového rekordu za “Najviac kaskadérskych kúskov vykonaných žijúcim hercom”. Ešte v roku 2015 vydal svoju autobiografiu s názvom “Jackie Chan: Never Grow Up, Only Get Older” (Jackie Chan: Nikdy nedospej, iba zostarni). V nej odhalil aj týchto 11 zaujímavostí, ktoré ti predstavíme v dnešnom článku.

 

# 1  Ženy šli za ním ako motýle

“Vlastne ja som medzi dievčatami veľmi populárny od mojej mladosti,” píše vo svojej knihe. Keď sa stal známym a zbohatol vo svojich 20-tych rokoch, ženy za nim údajne chodili ako motýle. “Videl som mnoho krásnych dievčat, čínskych alebo zo zahraničia. No teraz si nemyslím, že niekto je nejak obzvlášť krásny.”

 

# 2  Nevedel čo s peniazmi tak utrácal

Aj keď je Chan známy filantrop aj pre neho bolo rýchle zbohatnutie niečim novým a nevedel čo zo sebou a peniazmi robiť. “Chalan čo nemal dostatočné vzdelanie mal odrazu 10 miliónov Hongkongských dolárov (cca 1,1 milióna eur) cez noc. Skoro som kúpil všetko čo som v živote chcel v priebehu týždňa,” priznal. Spomína si aj keď nakráčal do klenotníctva s taškou plnou peňazí (500 000 HKD = 55 000 €) a kúpil si 7 kusov najdrahších hodiniek aké mali. “Počas celého týždňa som každý deň nosil iné hodinky. Dohadoval som si stretnutia s kamarátmi z brandže a vyhrnul som si rukávy aby mi bolo vidno hodinky hneď ako sme sa stretli.”

 

# 3  Mnoho ľudí ho obralo o peniaze

Sám Chan priznáva, že o spravovaní financií toho veľa nevie a tak ho ľudia ľahko oklamali. Tvrdí, že ho oklamali známy, kolegovia, bývalý šéfovia a priatelia a to neraz. V každom jednom raze mohlo ísť aj o sumy vyššie ako 5 miliónov dolárov (4,3 milióna eur).

 

Spomína aj to, že raz chcel investovať do pozemkov a povedal o tom dizajnérovi scény. On mu tvrdil, že pozná majiteľa predmetnej parcely ale že je možné ju iba prenajať. Chan tak zaplatil poplatky vo výške takmer 40 000 dolárov (približne 34 000€) a roky platil za prenájom 1300 dolárov mesačne (1110€). Čakal tak na schválenie aby mohol na pozemku prestavať niektoré budovy. No úradník mu neskôr oznámil, že žiadna požiadavka nebola nikdy podaná a majiteľ pozemkov od Chana nikdy nedostal žiadne peniaze. Všetko tak šlo do vrecka dizajnérovi, ktorý sa potom jednoducho vyparil.

 

“Vždy je tu pre mňa viac dôležitejších vecí čo musím robiť…Mnoho ľudí mi klamalo ale nezbohatli. Mnohokrát ma oklamali ale neschudobnel som,” tvrdí Chan.

 

# 4  Mrzí ho, že viac neštudoval

Keď Jackie Chan prepadol hneď v prvom ročníku základnej školy ho rodičia poslali do Pekingskej opernej školy, kde väčšinu času iba trénoval. Keď sa teraz pozerá spätne do minulosti, želá si aby študoval viac aby sa vedel lepšie vyjadrovať. Mrzí ho tak, že kvôli tomu ho často niekto zle pochopí alebo si to zle vyloží. “Nechytil som sa možnosti študovať, keď som mohol. Keď som bol mladý bolo pre mňa veľmi dôležité koľko som mal peňazí a koľko ocenení som získal. Teraz, keď som starší tieto veci sa stávajú pre mňa menej a menej dôležité,” priznal.

 

 

# 5  Svadobný obrad mal v kaviarni v LA

Joan Lin bola taiwanská herečka, ktorá bola oveľa slávnejšia ako Chan, keď sa prvýkrát stretli. Dokonca už mala na svojom konte aj niekoľko ocenení no ich láska nebola verejnosťou veľmi dobre znášaná. “Jedného dňa mi povedala, že je tehotná. Povedal som, že dieťa chcem… No aj keď som vyzeral pokojne, nevedel som čo mám robiť,” spomína Jackie Chan. 

 

Pobalil ju a doviedol ju do Spojených štátov no on počas celého Joaninho tehotenstva pracoval. Do USA sa počas práce nevrátil až do dňa pôrodu no pred tým bolo potrebné vypísať papiere. Joan sa ho tak opýtala či ho môže zapísať do kolónky “otec” no Chanov agent mu povedal aby sa najprv vzali.

 

Na obrad si najali kňaza a zobrali sa uprostred obedňajšej prestávky v kaviarni v LA. Bol tam veľký hluk no mali rezervovanú súkromnú miestnosť. Chan si spomína na to ako sa ich kňaz spýtal či sa berú, obaja prikývli a to bolo všetko.

 

# 6  Priznal sa, že svojho syna bil

Keď Chan študoval na Pekingskej opernej škole, tvrdí, že jediná metóda výchovy bolo to že dostali jednu pozaucho. Ako rodič neverí v to aby sa s deťmi vyjednávalo: “Vždy som veril v to, že deti musia jednu dostať aby sa naučili disciplíne.” Tvrdí, že ak sa s deťmi iba rozprávate nepomôže to a oni Vás aj tak nepočúvnu.

Ale jeho syn Jaycee dostal od neho bitku iba raz. Chan si spomína ako syna zdvyhol a hodil na gauč. “On a jeho matka boli naozaj vystrašená. Ja to tiež ľutujem a sľúbil som, že ho už nikdy biť nebudem,” priznal. Sám hovorí aj o tom, že nikdy nebol ukážkovým otcom, keďže stále pracoval a syn ho mohol vidieť iba okolo druhej ráno. “Nie som dobrý otec ale som zodpovedný otec. Ak je dobre som veľmi striktný no ak je zle podporujem ho aby zlé časy zvládol ak bude potrestaný za a vedomí si jeho chýb,” naráža na synove problémy zo zákonom.

 

Jaycee Chan, ktorý je tiež hercom si v Číne odsedel 6 mesiacov za trestný čin týkajúci sa drog. Jeho otec sa ho ani pred súdom dostať z väzenia a médiám povedal, že “krajina ho trestá any napravila jeho zlé návyky”. Dúfal aj v to, že synov čas strávený vo väzení “zmení zlú vec na dobrú”.

 

# 7  Mysleli si, že je Japonec tak začal nosiť tradičné čínske oblečenie

Chan často nosí tradičné čínske sako “tangzhuang” no jeho charakteristickým oblekom sa stal až po tom čo prišiel do Ameriky. Stalo sa to pretože ešte keď nebol slávny, si mnohí ľudia mysleli, že je Japonec. Často tak musel vysvetľovať, že Hong Kong nie je v Japonsku. “Pre mnohých ľudí vyzerajú Aziati rovnako…Takže som si pomyslel, že musím každému ukázať, že som Číňan priamo na oblečení. Preto som začal nosiť tangzhuang. Po tom čo som bol známy po celom svete sa stal tangzhuang akoby mojou značkou.”

 

# 8 V Hollywoode sa spočiatku cítil ako cvičená opička

Napriek tomu, že má svoju hviezdu na Chodníku slávy a odtlačky svojich rúk pred TCL Chinese Theatre, Hollywood ako taký sa k nemu nezachoval pekne. Hoc mu ponúkali 20 miliónové výplaty na druhej strane ho naplnili zármutkom. Spomína si na to ako sa preslávil v Ázii a prišiel v 80. rokoch 20. storočia do USA. Od reportérov dostával rôzne otázky: “Dokážete holými rukami zlomiť tehly? Viete robiť karate?” Cítil sa doslova ako cvičená opička, keď ho na každom rozhovore žiadali aby niečo predviedol. Po podobných rozhovoroch si neskôr na hotelovej izbe schuti poplakal: “Prečo som odišiel z ázijského trhu a prišiel na miesto, kde ma nikto nemá rád?” pýtal sa vtedy sám seba.

 

# 9  Miluje poriadok a trpí miernou obsedantno-kompulzívnou poruchou

Jackie Chan si potrpí na poriadok, to dosvedčuje aj fakt, že raz uverejnil detailný manuál ako v jeho kanceláriách používať záchody. Návštevníci tak musia “zdvihnúť dosku pred tým ako záchod použijú a utrieť ho ak sa zašpiní” a nemali by na osušenie rúk používať príliš veľa papierových utierok.

 

Raz, keď prišiel za Chanom jeden z jeho zamestnancov mal obuté veľmi špinavé topánky. Zamestnanec ich nechal pred vstupom do domu. Keď sa vracal späť, uvidel ako mu Chan čistí topánky. Ďalšou z jeho posadnutostí je to, že keď počíta peniaze vždy ukladá bankovky rovnakým smerom.

 

# 10  Bojí sa ihiel

Jackie Chan má za sebou nespočetne veľa kaskadérskych kúskov no extrémne sa bojí ihiel. “Ničoho som sa nikdy nebál okrem injekcii. Hady, šváby a potkany ma nevydesia ale pri pohľade na striekačku som vystrašený. Predstavte si ihlu v ľudskom mäse a tuba tekutiny sa dostáva do Vášho tela..Tak strašidelné!”

 

Pri natáčaní filmu v Taiwane spadol a veľmi krvácal, doktor mu teda predpísal tetanovku. Chan tak čakal na posteli na kolieskach no keď uvidel sestričku so striekačkou zľakol sa tak že odtlačil posteľ a utiekol. Sestrička ho nevedela dobehnúť no neskôr bol obklopení ľuďmi a tak už utiecť nemohol. “Predtým ako mi sestrička podala injekciu som začal vrieskať a vykrikovať. Zhrkli sa okolo mňa ľudia a keď zistili čo sa deje, začali sa veľmi smiať,” spomína.

 

# 11  O aférke hovorí iba veľmi okrajovo

Vo svojej knihe okrem iného hovorí o jeho prvej láske, manželke a o pár priateľkách ako napríklad taiwanská speváčka Teresa Teng. No po mene nikdy nespomenul bývalu Miss Ázie, Elaine Ng Yi-Lei, s ktorou mal mať aférku. V roku 1999 misska porodila dcéru Ettu, ktorej otcom má byť práve Jackie Chan. On však verejne nikdy túto možnosť nepriznal.

 

V kapitole “Láska môjho života: Joan Lin” odhalil to, že sa zdráhal o aférke manželke povedať. Jednoducho uvažoval nad tým, že požiada o rozvod bez toho aby jej niečo vysvetľoval. Celkovo sa v knihe zdráha aj akýkoľvek detailov a aférku iba prirovnáva k “vážnej chybe”.

 

Ktorá vec Vás najviac zaskočila?

zdroj: latimes.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Peniaze, ženy a aférky Jackieho Chana: Týchto 11 vecí ste možno o ňom vôbec netušili!”