sobota, 27 júla, 2024

Prečo sa zrazu prebudíme, keď zaspávame ?

Každý pravdepodobne niekedy v živote zažil náhle šklbnutie svalov počas spánku. Je to ten okamih, keď sa zo spánku kvôli náhlemu pohybu svalov prebudíte.

Môžu sa vyskytovať od malých šklbaní až po kŕče, čo spôsobí, že sa musíte v posteli posadiť. Aj keď zvyčajne krátko na to zaspíme, chcete vedieť, prečo sa to stalo.

Normálne vás mozog počas spánku paralyzuje.

Možno je najskôr dôležité pochopiť, prečo sa počas spánku normálne nehýbeme. Aj keď máme najživšie sny, budíme sa presne na rovnakom mieste, kde sme zaspali. Stáva sa to preto, že v mozgu sa uvoľňujú chemikálie, ktoré vypínajú bunky, ktoré umožňujú aktívnu činnosť svalov. Takže aj keď váš mozog aktívne pracuje, svaly v tele zostávajú ochrnuté.

To sa deje prechodom medzi vedomím a ospalosťou.

Aby sme pochopili, prečo niekedy nie sme úplne paralyzovaní, pozrime sa, čo sa v mozgu v skutočnosti deje. Existujú 2 hlavné systémy, ktoré riadia bežný život. Prvý sa nazýva retikulárny aktivačný systém a je to tá časť, ktorá riadi základné fyziologické procesy, ako je dýchanie.

Keď je v plnej sile, cítime sa bdelí a sme hore. Proti tomuto systému stojí ventrolaterálne preoptické jadro, ktoré vedie k ospalosti. Táto časť mozgu uvoľňuje chemikálie, ktoré vypínajú vašu schopnosť hýbať svalmi. Keď idete spať, váš mozog sa prepne zo stavu vedomia do stavu ospalosti.

Ale nefunguje to ako prepínač „on-off“. V skutočnosti si to môžete predstaviť skôr ako posuvný mechanizmus, ktorý prechádza z jedného do druhého.

Niekedy váš mozog bojuje o kontrolu medzi skutočným svetom a svetom snov.

Tento prechod nemusí vždy prebehnúť hladko. Ak dôjde k poruche, váš mozog bojuje o kontrolu medzi skutočným svetom a svetom snov. Takže keď snívate napríklad o tom, že kopete do lopty, mohlo by sa to náhle prejaviť tým, že počas kopnutia v sne, kopnete do partnera. Nie vždy vás to prebudí, ale keď je pohyb dostatočne intenzívny, prebudíte sa.

Mohlo by to súvisieť s našim reflexom primátov.

Jeden dôvod, prečo máme tieto hypnické trhnutia alebo spánkové skoky je, že je to vedľajší produkt našej evolúcie. Môže to byť starodávny reflex primátov, ktorý ich varoval pred uvoľnením svalov, keď spali vysoko na stromoch. Mozog v podstate nesprávne interpretuje relaxáciu ako znak toho, že spiaci primát vypadáva zo stromu a spôsobuje, že svaly rýchlo reagujú ako varovný systém.

Hypnické trhnutie je normálne, kým nezačne vyvolávať úzkosť.

Hypnické trhnutie je úplne bežné a netreba sa ničoho obávať. Ľudia sa však na nich môžu zafixovať, čo môže spôsobiť úzkosť. Ak sa vám to deje, mali by ste sa obrátiť na spánkového špecialistu, aby ste zistili, čo s tým môžete urobiť.

Už ste niekedy zažili hypnické trhnutie ? Ako ste riešili situáciu ?

Zdroj: www.brightside.me

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights