Príbeh prvého manželstva osôb rovnakého pohlavia. Ženy, ktoré sa zbavili stereotypov, aby boli šťastné

Asi storočie predtým, ako sa manželstvá osôb rovnakého pohlavia stali legálnymi vo viacerých krajinách, nasledovali 2 ženy ich srdcia.

Marcela Gracia Ibeas a Elisa Sánchez Loriga boli zúfalo zaľúbené a jediné čo chceli, bolo byť spolu. Ich láske sa vyhýbali, pretože boli obe ženy, ale to im nezabránilo v tom, aby pre svoj vzťah veľa riskovali. Putovali zo štátu do štátu a dokonca museli zmeniť svoju identitu.

Elisa a Marcela boli spočiatku kamarátky, ale neskôr to v nich vyvolalo hlbšie spojenie.

© Unknown / Wikimedia Commons

Marcela Gracia Ibeas a Elisa Sánchez Loriga študovali učiteľstvo pre základné školy na Učiteľskej škole v španielskej Coruñe. Ako sa ukázalo, nespájala ich dokopy iba ich učiteľská vášeň. Našli v sebe lásku, ktorá bola v tom čase v spoločnosti tabu.

Marcela a Elisa začínali ako blízke priateľky, ale postupom času sa ich vzťah ešte viac utužil. Ich spojenie bolo také silné, že si to všimlo aj okolie. Keď si rodičia Marcely uvedomili, že ich dcéra môže vyvolať škandál tým, že bude mať vzťah rovnakého pohlavia, rozhodli sa, že jej zakážu chodiť do školy.

Rodičia Marcely sa rozhodli ju odviezli do Madridu v nádeji, že vzdialenosť utlmí vášeň, ktorú spolu s Elisou zdieľali. Ale mýlili sa.

Osvojenie falošnej identity bolo jediným spôsobom, ako sa mohli oficiálne zosobášiť.

© José Sellier / Wikimedia Commons

Keď sa Elisa a Marcela po rokoch opäť stretli, už sa mohli naplno venovať svojej učiteľskej kariére. Po ukončení štúdia sa Elisa stala učiteľkou v Coristancu, zatiaľ čo Marcela učila v dedine Calo.

Po opätovnom spojení obe dámy nadviazali svoj vzťah tam, kde skončil. Aj keď ich práca znamenala, že sa cez deň nachádzali v rôznych mestách, trávili spolu noci. Takto to pokračovalo až do roku 1901, keď Elisa prijala falošnú identitu, aby sa mohla vydať za svoju milovanú. Nielenže si osvojila mužský vzhľad, ale premenovala sa aj na Maria.

8. júna 1901 sa Marcela oficiálne vydala za Elisu, ktorá sa v tom čase nachádzala pod rúškom Maria. Táto udalosť bola neskôr známa ako jedno z prvých zaznamenaných manželstiev osôb rovnakého pohlavia.

Keď ich tajomstvo vyšlo najavo, boli prinútení utiecť.

© Elisa & Marcela / IMDb

Ako by sa dalo čakať, manželstvo Elisy a Marcela nezostalo bez povšimnutia. „Manželstvo bez muža“ (ako sa to niekedy nazývalo) vyvolalo niekoľko reakcií a dostalo sa dokonca aj na titulky novín. Čoskoro ich okolie už nemohlo privierať oči.

Lekár dostal príkaz potvrdiť, či je Mario skutočne muž. Aj keď sa Mario snažil vydávať za hermafrodita, skutočná podstata manželstva sa nakoniec odhalila. Bohužiaľ to pre ich manželstvo malo ťažké následky. Pár stratil prácu a bol im doručený aj zatykač. Verilo sa, že Elisa a Marcela opustili svoj domov a nakoniec odcestovali do Argentíny.

Kniha Narcisa de Gabriela z roku 2008 rozprávala o možnom ukončení ich milostného príbehu.

© Elisa & Marcela / IMDb

O živote Elisy a Marcely po úteku z domu sa toho veľa nevie. V roku 2008 však historik Narciso de Gabriel vydal knihu s názvom Elisa e Marcela – Alén dos homes, v ktorej sa pokúsil vyplniť niektoré medzery.

V knihe Gabriel rozprával o tom, ako boli Elisa a Marcela chytené, uväznené a neskôr prepustené v portugalskom Porte. Autor tiež tvrdil, že Elisa, ktorá prijala meno Maria, sa v roku 1903 vydala za Christiana Jensena.

Film o dámach viedol k objaveniu dávno strateného potomka.

© Elisa & Marcela / IMDb

O niekoľko desaťročí neskôr, čo Elisa a Marcela bojovali za svoju lásku, bol na ich počesť natočený film, Elisa & Marcela. Bol vydaný v roku 2019 a vo filme bol prerozprávaný príbeh týchto priekopníckych žien. Je zaujímavé, že to tiež viedlo k objavu Marcelinho potomka Normy Graciely Moureovej. Tá si vyhľadala online informácie a uvedomila si, že fotografia, ktorú mala je Marcela, ktorá bola jej prababičkou.

Zdroj: www.brightside.me

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Príbeh prvého manželstva osôb rovnakého pohlavia. Ženy, ktoré sa zbavili stereotypov, aby boli šťastné”