Štúdie ukazujú, že deti narodené cisárskym rezom majú rozdielne črevné baktérie ako deti narodené prirodzenou cestou

Najkomplexnejšia štúdia o detskom mikrobióme zistila, že deti narodené cisárskym rezom majú odlišné črevné baktérie ako tie, ktoré sa nerodili prirodzenou cestou. Štúdia taktiež ukázala, že klasicky narodené deti zachytia väčšinu baktérií od svojej matky, zatiaľ čo deti narodené sekciou, majú väčšinu baktérií, spojených s nemocničným prostredím. Tieto zistenia by mohli vysvetliť dôvod vzniku astmy u detí narodených cisárskym rezom, alergií a iných imunitných problémov.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému bábätko, batoľa, byť spolu
Zdroj: Pexels

,,To, ako váš imunitný systém funguje počas vášho života, môže byť ovplyvnené jeho prvými interakciami s baktériami,“ uviedol Nigel Field, hlavný autor výskumu z University College London. Predtým sa predpokladalo, že mikrobiómy detí môžu byť vytvárané baktériami, ktoré prehltnú počas pôrodu. Posledné objavy však odhalili, že mikrobióm klasicky narodených novorodencov nepochádzal z vaginálnych baktérií, ale z matkinho čreva – pravdepodobne zachytený v okamihu narodenia.

To je však spochybnené výtermi z vaginálnych baktérií u detí narodených klasickým spôsobom. ,,Princíp vaginálneho „očkovania“ je dosť kontroverzný,“ uviedol Peter Brocklehurst, profesor na Birmovskej univerzite. ,,Tu nenájdeme žiadne biologické dôkazy o tom, že by to bolo efektívne.“ Keď sú deti v lone, sú sterilné, ale akonáhle sú vystavené vonkajšiemu svetu, začnú prijímať baktérie, ktoré rýchlo osídľujú črevo. O šesť až deväť mesiacov sa rozdiely medzi týmito dvoma skupinami detí úplne vyrovnajú.

Vedci si však myslia, že počiatočné vystavenie baktériám v okamihu narodenia môže byť pre imunitný systém stavom, ktorý definuje jeho citlivosť. Vedci sa však ešte len snažia odhaliť presné mechanizmy, pomocou ktorých je ovplyvnená aktivita imunity.

Brocklehurst uviedol, že by bolo viac než nevhodné, keby sa na základe ich výskumu snažili dať rodičia deťom narodeným cisárskym rezom dávku črevných baktérií matky – bolo by to naozaj nebezpečné. ,,Bol by som veľmi znepokojený tým, keby som ich úmyselne umelo zavádzal,“ povedal.

V budúcnosti sa to však môže stať rutinnou aplikáciou – dávka baktérií deťom narodeným cisárskym rezom. Odborníci tiež uviedli, že zistenia by nemali znepokojovať ženy, ktoré plánovali cisársky rez alebo mali cisársky rez v minulosti. „V mnohých prípadoch je cisársky rez záchranou života a môže byť tou správnou voľbou pre ženu a jej dieťa,“ uviedla Alison Wright, pôrodníčka a viceprezidentka Royal College of Obstetricians and Gynecologists. ,,Presná úloha mikrobiómu u novorodenca a faktory, ktoré ho môžu zmeniť, sú stále neisté, takže si nemyslíme, že by táto štúdia mala ženy odradiť od cisárskeho rezu.“

Štúdia tiež naznačuje, že pri formovaní mikrobiómu dieťaťa hrajú dôležitú úlohu antibiotiká,

ktoré sa zvyčajne podávajú pred cisárskym rezom. Štúdia zistila, že dojčenie malo tiež vplyv na črevné baktérie, zohralo však menšiu úlohu. Tím vedcov chce rozšíriť štúdiu tak, aby zahŕňala väčší počet detí, vrátane tých, ktoré sa narodili doma. Chcú sa tiež podrobnejšie zaoberať tým, ako dlho pretrvávajú nemocničné vplyvy s antimikrobiálnou rezistenciou a či to predstavuje nejaké riziko pre deti narodené cisárskym rezom.

Andrew Shennan, profesor pôrodníctva na King’s College v Londýne, uviedol: „Táto dôležitá štúdia potvrdzuje, že spôsob, akým ženy rodia, vplýva na mikrobióm ich dieťaťa v prvom roku života. Výsledkom cisárskeho rezu je, že dieťa má v okamihu pôrodu v čreve menej baktérií ako má vtedy jeho matka. Nie je však potvrdené, že by to malo byť pre kohokoľvek škodlivé. Je potrebné vyhodnotiť ďalšie vplyvy tohto stavu na dlhodobé zdravie jedincov.“

Zdroj: theguardian.com

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Štúdie ukazujú, že deti narodené cisárskym rezom majú rozdielne črevné baktérie ako deti narodené prirodzenou cestou”