sobota, 27 júla, 2024

Táto budova je dôležitá pre celé ľudstvo. Pre prípad katastrofy sú tu uložené semená rastlín a nielen to

Na svete síce existuje vyše 1700 génových baniek no mnohé z nich neodolávajú prírodným katastrofám, vojnám. Nedokážu dokonca odolať ani problémom, ktorým sa dá predísť ako napríklad nedostatok financií či slabý manažment.

Veď aj tak bežná vec ako nefungujúci chladiaci box môže zničiť celú zbierku semien. To by predstavovalo stratu odrody danej rastliny, ktorú môžeme prirovnať k vyhynutiu dinosaurov, zvierat či iných foriem života.

Preto na Špicbergoch vzniklo globálne úložisko semien, ktorého poloha je na ich zachovanie viac ako ideálna.

https://www.instagram.com/p/B31kS0PBNyr/

https://www.instagram.com/p/CEVPYdnphMw/

 

Ideálna poloha

Špicberské globálne úložisko semien leží 120 metrov zasadené do pieskovcovej hory za polárnym kruhom neďaleko hlavného mesta Longyearbyen. Jeho úlohou je uschovanie záložných vzoriek semien zo svetových zbierok uložených v génových bankách. Vďaka prítomnosti permafrostu a zasadeniu do pohoria sú semená zamrznuté aj v prípade výpadku elektriny.

Semená sú tak ochladzované na hodnotu – 18 °C a pri výpadku prúdu by trvalo aj niekoľko týždňov kým by sa teplota znížila na teplotu okolitého pieskovcového podložia (- 3 °C). Odhadom by ochladenie na 0 °C trvalo aj dve storočia. Miesto je položené 130 m. n. m. čo zaručuje bezpečnosť aj pri zdvihnutí hladiny morí spôsobené roztápaním ľadovcov.

 

https://www.instagram.com/p/CGHrMmGAlSQ/

https://www.instagram.com/p/Bbv4czsn-1R/

https://www.instagram.com/p/CEl0dr8jccX/

 

Obsah vlastnia génové banky po celom svete

Kapacita úložiska je 4,5 milióna druhov semien z čoho vzorka jedného druhu obsahuje približne 500 semien. To znamená, že v úložisku je možné uschovať 2,5 miliárd semien.

Momentálne sa v úložisku nachádza vyše jedného milióna vzoriek takmer z každého kúta sveta. Toto úložisko vlastní nórska vláda a semená vlastnia jednotlivé génové banky. Všetko to teda funguje ako trezor v banke, kde banka vlastní budovu a obsah svojej schránky vlastní vkladateľ.

To znamená, že aj keď sa do tohto globálneho úložiska vzorky uložia neznamená to, že daná krajina prevedie genetické zdroje Nórsku. Takáto dohoda sa nazýva aj dohoda “čiernej skrinky”. V tomto ohľade v mene Nórska s vkladateľmi jedná spoločnosť NordGen, ktorá spravuje databázu vzoriek aj vkladateľov.

https://www.instagram.com/p/ByX_amsoq5v/

https://www.instagram.com/p/BgMUF8WjAzu/

https://www.instagram.com/p/Bf7505tn9ov/

 

Vedeli ste?

Zaujímavosťou je aj fakt, že strecha a predná strana vstupu do úložiska je osvetlená umeleckým dielom Perpetual Repercussion od nórskeho umelca Dyveke Sanne.

Inštalované tam bolo pretože v Nórsku musia stavby financované vládou presahujúce istú sumu obsahovať umelecké diela. Na to dohliada nórska štátna agentúra KORO, ktorá umelca do projektu pre úložisko zapojila.

Táto umelecká inštalácia je zhotovená z vysoko reflexnej nehrdzavejúcej ocele, zrkadiel a hranolov. Jeho jedinečnosť spočíva v tom, že v letných mesiacoch odráža polárne svetlo.

https://www.instagram.com/p/B6sV0A_iY8g/

https://www.instagram.com/p/CFVD5fxMGy5/

zdroj: sk.wikipedia.org/ / croptrust.org 

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights