Zásady správnej výchovy: Holandské mamičky majú najposlušnejšie a najšťastnejšie deti

Síce výchovné metódy holandských mamičiek nie sú od tých „klasických“ až tak odlišné, no ich deti sú šťastnejšie a poslušnejšie ako tie z okolitých krajín. Podľa rôznych štúdii a prieskumov sa holandským mamičkám vo výchove svojich detí naozaj darí.

 

Prečítajte si pár tipov na výchovu detí od holandských mamičiek:

 

#1  Viac spánku

Holandské mamičky svojim deťom nechajú viac času na oddych a nezahŕňajú ich mnohými aktivitami. Podľa prieskumov holandské deti v priemere spia o 2 hodiny dlhšie ako deti v Amerike. Má to aj výhody pre rodičov, keďže môžu mať viac času pre seba počas toho ako deti spia.

 

Girl Sleeping With Her Brown Plush Toy

Zdroj: pexels.com

 

#2  Čokoláda aj na raňajky

Síce to nie je najzdravšia alternatíva no holandské mamičky svojim deťom neodopierajú sladké raňajky. Zakazovanie sladkostí im nič nehovorí a myslia si, že práve to deti vedie k sebakontrole. Ide hlavne o rovnováhu a správne načasovanie.

 

#3  Žiadny materializmus

V Holandsku učia mamičky svoje deti, že svet sa netočí len okolo peňazí. Preto aby ich deti neboli veľmi materialistické majú jednu zásadu. Napríklad, ak je ich dieťa pozvané na narodeninovú oslavu, stanoví sa limit 10€, za ktoré sa kúpi oslávencovi darček. Mamičky taktiež chcú aby deti brali takéto oslavy ako možnosť stráviť čas so svojimi  kamarátmi a nie aby sa na oslavu tešili len kvôli darčekom.

 

Photo of Girl Having Fun in Birthday Party

Zdroj: pexels.com

 

#4  Vlastný názor

V Holandsku je zaužívané to, že každý člen rodiny by mal mať svoj názor aj keď ide len o napríklad 3-ročného člena. Rodinné pravidlá by mali taktiež byť určené všetkými členmi rodiny. Napríklad ak chce dieťa dlhšie sledovať televíziu, rodičia si nájdu čas a budú ju pozerať so svojim dieťaťom.

 

#5  Vlastné rodinné zvyky

Väčšina Holanďanov si potrpí na rutine a majú v rodine na všetko harmonogram. Vďaka tomu deti vždy vedia kedy je čas večere a nikoho k stolu netreba naháňať. Takisto vedia kedy je čas ísť spať a preto je takáto rutina alebo harmonogram najlepší na to aby sa deti naučili pravidelnému režimu, na ktorý si rýchlo zvyknú.

 

Woman and Girl Using Tablet Computer

Zdroj: pexels.com

 

#6  Netreba sa predbiehať kto je lepší

Ak je šťastný rodič tak je šťastné aj dieťa. V Holandsku sa rodičia nikdy nepredbiehajú v tom kto je lepší a neberú sa vždy tak vážne. Berú samých seba akí sú aj so svojimi nedokonalosťami a k tomu vedú aj svoje deti.

 

Group of People Holding Arms

Zdroj: pexels.com

 

#7  Úspech neznamená vždy šťastie

Vynikajúce známky v škole nie sú vždy odzrkadlením šťastia, preto by ste na svoje deti nemali nikdy tlačiť. Hlavým cieľom je však aby bolo dieťa spokojné a šťastné. Holandské mamičky síce chcú aby ich deti boli úspešné no zároveň aby boli motivované a spokojné samy so sebou ale nikdy nie na úkor šťastia. K úspechu im nestačia len dobré známky ale aj dobré vzťahy s rodinou a kamarátmi.

 

Boy Running on Pathway

Zdroj: pexels.com

 

Súhlasíte s výchovnými metódami holandských mamičiek? Robíte niektoré z týchto vecí aj Vy?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Zásady správnej výchovy: Holandské mamičky majú najposlušnejšie a najšťastnejšie deti”