Komunitné testovanie: Pomôže to zasiahnutým odvetviam opäť sa naštartovať?

Počas včerajšieho dňa rokoval premiér Igor Matovič so zástupcami a podnikateľmi z odvetví postihnutých v dôsledku pandémie. S hlavným hygienikom Jánom Mikasom a infektológom Pavlom Jarčuškom tak na tlačovej konferencie predstavil nádej pre tieto odvetvia. Jedná sa sa o komunitné testovanie, ktoré je akousi formou pomoci gastroprevádzkam, fitness centrám, hotelom či iným prevádzkam, ktoré sú obmedzované opatreniami. Ako by to teda prebiehalo?

Najprv testy potom zábava

Komunitné testovanie by sa v réžii prevádzok konalo raz za tri týždne. K testovaniu by napríklad divadlá, reštaurácie, cirkvi či fitness centrá vyzývali svojich pravidelných návštevníkov či klientov.

Štát by tak poskytol materiálne vybavenie a zástupcov vojska alebo polície. Ak by bol klient po teste negatívny, môže tak s platným certifikátom danú prevádzku navštevovať. Tento nápad bude v nasledujúcich dňoch témou diskusii a až koncom týždňa padne rozhodnutie či sa vôbec niečo také bude realizovať.

 

Čakali viac

Tento štvrtok (12. novembra) sa tak s premiérom opäť majú stretnúť zástupcovia škôl, hotelov, fitness centier či reštaurácii. Ak sa tento nápad odsúhlasí, prvé komunitné testovanie by chcel premiér uskutočniť ešte koncom novembra. Po prvom stretnutí mal však premiér pocit, že bol s podnikateľmi “na jednej lodi”.

No majitelia fitness centier očakávali od včerajšieho stretnutia viac a čakali tak konkrétnu pomoc od štátu. Generálnemu manažérovi Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, Marekovi Harbuľákovi, sa však tento nápad pozdáva. Myslí si, že gastroprevádzky by pre znovuotvorenie urobili všetko čo je v ich silách. No jasné pravidlá musia byť stanovené ešte pred koncom novembra.

Potrebujeme nájsť balans

Ak sa však tento nápad neodsúhlasí alebo sa nezabezpečí dostatočný počet odberných miest v komunitách, podľa premiéra už ostáva iba pokračovať v tom čo tu máme.

Preto aj sám ohlásil, že v najbližších týždňoch sa opatrenia povoľovať nebudú s ohľadom na otváranie prevádzok. Premiér sa však snaží nájsť balans medzi efektívnym spomalením šírenia koronavírusu a životom “v normále” ako predtým. Matovič si uvedomuje ak by sme naďalej iba obmedzovali pohyb a zatvárali prevádzky bude to mať výrazný vplyv na psychiku občanov. Je preto potrebné nájsť spoločnú cestu s majiteľmi prevádzok no prizerať aj na epidemiologický stav na Slovensku.

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Komunitné testovanie: Pomôže to zasiahnutým odvetviam opäť sa naštartovať?”