sobota, 27 júla, 2024

Od marca 2021 si budete môcť vybrať či chcete od zamestnávateľa gastrolístky či peniaze. Klesnú firmám s gastrolístkami zisky?

Zamestnanci, ktorí vykonávajú prácu na základe pracovnej zmluvy (okrem “dohodárov”) majú po odpracovaní ako 4 hodín denne nárok na príspevok na stravovanie. V mnohých firmách tak k výplate dostanete gastrolístky v iných majú k dispozícii závodnú jedáleň či zabezpečený dovoz jedla. Od nového roka si tak zamestnanci budú môcť vybrať aký typ benefitu v rámci stravy preferujú, “gastráče” alebo peniaze.

 

Gastráče či peniaze?

Vláda Igora Matoviča tak rozhodla, že od marca 2021 budú mať zamestnanci možnosť výberu. Ak sa rozhodnete pre peniaze, zamestnávateľ Vám ich môže vyplatiť v hotovosti alebo na účet.

Na Vašej výplatnej páske tak pribudne aj jedna kolónka – stravné. Peniaze za stravné tak budú súčasťou Vaše výplaty a budú sa tak spoločne vyplácať/pripisovať na účet. Odhad ministerstva práce je taký, že nárok na takýto výber bude mať približne 50 až 60% zamestnancov. 

https://www.instagram.com/p/CBqCdJpBAn-/

 

Zamestnávateľom sa voľnosť výberu nepozdáva

Na výber však nebudú mať zamestnanci, ktorí sa stravujú v závodnej jedálni či ak im zamestnávateľ zabezpečuje dovoz jedla do firmy. Zamestnávatelia však hovoria aj o tom, aby sa rozhodnutie zamestnancov malo koordinovať v odboroch.

Okrem toho sú vo väčšine aj zástancami zrušenia tradičných papierových “gastráčov”, ktoré by plne nahradili elektronickými stravovacími kartami. Nepáči sa im ani fakt, že firmy z gastrolístkami majú vysoké provízie a tak by im chceli znížiť províziu z 3 na 2% pri predaji ale aj pri spätnom výkupe “gastráčov”.

zdroj. aktuality.sk

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights