Rusko po skoro 60-tich rokoch odtajnilo video z výbuchu najväčšej bomby na svete. Toto sa nesmie nikdy opakovať

30. októbra 1961 Sovietsky zväz nechal vybuchnúť jadrovú bombu nad súostrovím Novaya Zemlya v severnom Rusku. Dodnes ide o najväčšiu odpálenú jadrovú zbraň.

27-tonová sovietska bomba (kráľ bômb) bola najsilnejšou skonštruovanou zbraňou. Oficiálne pomenovaná Vodíková bomba AN602 mala pôvodne dosahovať 100 megaton TNT, no to by však spôsobilo problémy s rádioaktívnymi dôsledkami.

Neskôr bola bomba zredukovaná, aby dosahovala iba 50 megaton TNT. Je to o 3 300-krát viac ako bomba v Hirošime a 1 400-krát viac ako kombinovaná jadrová bomba v Hirošime a Nagasaki.

Bomba neslúžila nijakým vojenským účelom. Bola príliš ťažká na prepravu a neexistovalo lietadlo, ktoré by bolo schopné vykonávať medzikontinentálne lety s takýmto nákladom.

História vývoja

Myšlienka vytvoriť bombu tejto sily sa prvýkrát objavila 10. júla 1961 na stretnutí Chruščova s ​​popredným konštruktérom zbraní Andrejom Sacharovom. Pôvodne mala bomba dosahovať až 100 megaton TNT, čo sa však zmenilo v neskoršej fáze, pretože by bomba predstavovala vážne bezpečnostné problémy.

Vývoj bomby bol uponáhľaný, pretože Nikita Chruščov chcel, aby bomba bola odpálená počas 22. zjazdu komunistickej strany, ktorý sa konal medzi 17. októbrom a 31. októbrom 1961. Vývojový tím pozostávajúci z Viktora Adamského, Jurija Babajeva, Jurija Smirnova a Jurija Trutnev nemal dosť času na prípravu bomby, takže sa museli ponáhľať so všetkým.

Montáž prebiehala súbežne s projektovaním. S konštrukcia bomby boli spojené vážne otázky. Hmotnosť 27 tónov bola dva a pol krát vyššia ako bežné zaťaženie zbraní Tu-95 a mala blízko k celkovej hmotnosti lietadla. Pretože bomba Tsar bol príliš veľká, musel byť Tu-95 mierne upravená. Bolo treba demontovať dvere bomby.

Musela mať vyrobený aj vlastný padák, aby sa spomalil zostup bomby a lietadlo malo dostatok času prejsť do bezpečnej vzdialenosti.

Detonácia

Lietadlo, ktoré pilotoval Andrei Durnovtsev, spustilo bombu o 11:32 moskovského času z výšky 10,5 km nad zátokou Mityushikha, Novaya Zemlya. Bomba vybuchla vo výške 4 km. Čas pádu z výšky, z ktorej bola bomba spustená až po výšku 4 km nad zemou trvalo 188 sekúnd, čo predstavovalo dostatok času na to, aby pilot Andrej Durnovcev preletel do bezpečnej vzdialenosti. Len jednu sekundu po výbuchu bola ohnivá guľa široká už viac ako 6 km a svetlo bolo vidieť na vzdialenosti viac ako 2 000 kilometrov. Huba sa zdvihla do výšky asi 64 km, čo je 7-násobok výšky Mount Everestu.

Následky

Po výbuchu bol povrch ostrova vyrovnaný a skaly sa roztavili. Niektoré správy naznačujú, že okná boli rozbité aj v severnom Fínsku a Nórsku.

V obavách z rádioaktívneho spadu podpísali USA, Spojené kráľovstvo a ZSSR v roku 1963 Zmluvu o čiastočnom zákaze testov. Zmluva núti všetky jadrové testy vykonávať v podzemí.

Zdroj: www.tsarbomba.org

Zdroj foto: www.tsarbomba.org

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Rusko po skoro 60-tich rokoch odtajnilo video z výbuchu najväčšej bomby na svete. Toto sa nesmie nikdy opakovať”