Krčméry by sa dal zaočkovať aj vakcínou Sputnik, ktorú vyvinuli Rusi

Aj napriek výsledkom niekoľkých výskumov vakcíny proti COVID-19 je dostupnosť vakcíny v našej krajine stále v nedohľadne. Práve o tom diskutovali v televíznej relácii Na telo PLUS odborníci ako minister zdravotníctva – Marek Krajčí, epidemiológ – Pavol Jarčuška a uznávaný infektológ – Vladimír Krčméry.

Diskusiu viedol Michal Kovačič, ktorý im kládol naozaj trefné otázky. Odborníci sa k dostupnosti vakcíny na Slovensku vyjadrili neisto, no minister Krajčí však s istotou dodal, že predpokladá, že Slováci sa budú môcť otestovať už koncom januára, avšak prvotne pôjde najmä o najohrozenejšie skupiny Slovákov.

Pavol Jarčuška, odborník v obore epidemiológie, tvrdí, že pôjde najmä o zdravotníkov, pričom zaočkovať sa nebudú musieť dať tí, ktorí sa v posledných 3 mesiacoch nakazili koronavírusom.

Medzi prvé skupiny zaočkovaných majú patriť aj vojaci, policajti či hasiči. Bežný človek, ktorý nepracuje v jednej z týchto oblastí, alebo nepatrí do ohrozenej skupiny, sa bude môcť dať zaočkovať najskôr v období Veľkej noci. Európska Únia sa zatiaľ k vakcíne od spoločnosti BionTech/Pfizer vyjadrila negatívne, no vo Veľkej Británii sa už po jej schválení plánuje začiatok očkovania.

Minister zdravotníctva sa vyjadril, že vláda sa zaviazala k nákupu 17 miliónov kusov, ktoré budú kombinované z celkového počtu 6 druhov vakcín. Profesor Krčméry sa na margo ruskej vakcíny s názvom Sputnik vyjadril, že aj napriek tomu, že nákup tohto druhu vakcíny Slovensko nezvažuje, on by nemal najmenší problém s tým, aby sa dal zaočkovať aj vakcínou vyvinutou v Rusku.

Zdroj: tvnoviny.sk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Krčméry by sa dal zaočkovať aj vakcínou Sputnik, ktorú vyvinuli Rusi”