sobota, 27 júla, 2024

Matovič prezradil podrobnosti testovania školákov – začne sa s odberom vzoriek kloktaním

Aktuálne sa na Slovensku nerieši nič iné ako forma testovania školákov a otváranie lyžiarských stredísk. Pre mnohých Slovákov je aktuálnejšia predsa len prvá téma, ktoré je spojená s ich ratolesťami a s ich nástupom do školy. Rodičia detí na druhom stupni sú už zúfalí z naozaj dlhotrvajúceho dištančného vyučovania, s ktorým musia deťom pomáhať. Popri práci je to naozaj náročné a nie je možné, aby stíhali všetko tak, ako by chceli.

Počas minulého týždňa sa premiér Igor Matovič vyjadril, že školáci sa vrátia do škôl už od pondelka, 7. decembra. Vysvetlil aj detaily, podľa ktorých ide len o školy, ktoré sa zapoja do testovania žiakov. Igor Matovič predstavil tento plán po dvoch nepodporených plánoch ministra školstva, Branislava Gröhlinga.

Igor Matovič začína s testovaním žiakov práve v súkromnej škole,

ktorú navštevujú jeho dve dcéry. Premiér sa vyjadril, že kde inde by mal začať s pokusným testovaním ako v škole, ktorá je od jeho bydliska vzdialená len pár desiatok metrov. Na základe mnohých rokovaní so školami a s odborníkmi sa tak rozhodol začať s testovaním žiakov, ktorí sa vrátia do škôl už tento pondelok.

Matovič zdôraznil, že zúčastniť prezenčnej výčby sa budú môcť len deti, ktoré budú mať negatívny výsledok testu a to kvôli ochrane zdravia ostatných detí a ich rodín.

Hlavným cieľom je pritom to, aby sa rodičia nemuseli báť ohrozenia vlastných detí v kolektíve. Testovania žiakov začalo antigénovými testami, avšak Matovič chce už od budúceho týždňa zaviesť novinku – poolingový  odber vzoriek kloktaním.

Test je zameraný na odber vykloktanej jemne slanej vody, ktorá sa následne zleje spolu s ostatnými vzorkami do spoločnej nádoby, v ktorej budú vzorky všetkých spolužiakov jednej triedy. Spoločná tekutina bude vyhodnocovaná RT-PCR testom. Ak bude jeden žiak pozitívny, vzorka bude pozitívna ako celok a na pretestovanie pôjdu všetci žiaci triedy samostatne.

Igor Matovič sa o priebehu RT-PCR test vyjadril:

,,Pre následný postup budeme mať viacero možností: A) celú triedu dať do karantény, B) urobiť všetkým deťom antigénové testy, C) urobiť všetkým deťom RT-PCR testy, prípadne kombináciu… Presný postup zvolia v nasledujúcich dňoch odborníci.” Matovič zároveň zdôražňuje, že tento spôsob testovania nie je vhodný pre regióny, kde je vysoký počet nakazených. V týchto regiónoch by bol tento postup neefektívny:

,,Vzhľadom na to, že sa vzorky z kloktania z triedy zmiešajú, pri vyššiej miere nákazy v regióne by sa mohlo v pohode stať, že pozitívna bude každá druhá či skoro každá trieda. To by spôsobilo následné neúmerné zahltenie kapacít laboratórií, až by sme im kapacitu minuli. Každopádne sa teším, že prichádzame opäť s niečím novým, čo nám pomôže spríjemniť deťom testovanie a pomôže to urdžať prostredie v škole pre deti zdravé.

Zdroj: Igor Matovič Facebook / Igor Matovič Instagram 

foto:pexels.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights