sobota, 27 júla, 2024

Na rúšku záleží: Dôležitý je aj tvar a to, koľkokrát ste ho už mali na sebe

Hoci je všeobecne známe, že nosenie rúška pomáha zmierňovať šírenie koronavírusu, len malo sa vie o tom, ako sa dá zredukovať vírusový náklad v dýchacích cestách počas jeho nosenia.

Časopis In Physics of Fluids uverejnil výskum, kde vedci z University of Massachusetts Lowell a California Baptist University skúmali vplyv nosenia trojvrstvového chirurgického rúška a prúdy vdychovaného vzduchu, ako aj účinky rúška na vdychovanie a ukladanie častíc z oblasti horných dýchacích ciest.

„Je prirodzené myslieť si, že nosenie rúška, bez ohľadu na to, či je nové alebo starí, by malo byť lepšie ako nič. Naše výsledky však dokazujú, že toto presvedčenie platí iba pre častice väčšie ako 5 mikrometrov, ale nie pre tie, ktoré sú menšie ako 2,5 mikrometra,“ uviedol autor výskumu Jinxiang Xi.

Vedci zistili aj to, že nosenie rúška s nízkou (menej ako 30%) účinnosťou filtrácie môže byť horšie ako keby sme nemali žiadne.

Vyvinuli výpočtový model rúška pomocou fyziologicky realistického modelu osoby, ktorá má chirurgické rúško so záhybmi, a potom pomocou numerických metód sledovali častice prechádzajúce rúškom. Skúmali správanie a osud aerosólov prechádzajúcich rúškom, na tvár, do dýchacích ciest a nakoniec aj to, kde sa uložili – v nose, hltane alebo hlboko v pľúcach.

Model ukázal, že rúško ​​mení prúdenie vzduchu okolo tváre, takže namiesto vzduchu, ktorý vstupuje do úst a nosa špecifickými cestami, vstupuje vzduch do úst a nosa cez celý povrch rúška, no pri nižšej rýchlosti.

Nižšia rýchlosť v blízkosti tváre uprednostňuje vdýchnutie aerosólov do nosa, takže aj keď rúška odfiltrujú určitý počet častíc, viac častíc unikajúcich z filtračného systému rúška dokáže vstúpiť do dýchacích ciest.

Zistili, že účinnosť filtrácie trojvrstvového rúška sa pri použití môže pohybovať na 65%, ak je nové a do 25%, ak je už viackrát používané. Tým pádom nosenie rúška so 65 % filtráciou vám zabezpečí dobrú ochranu, no nosenie toho, ktoré zvládne filtrovať vdychovaný vzduch len na 25% môže byť horšou voľbou, ako keby ste nemali žiadne rúško.

„Dúfame, že úrady verejného zdravotníctva posilnia súčasné preventívne opatrenia na potlačenie prenosu COVID-19, a to tým, že ľudia budú mať na výber účinnejšie rúška s najvyššou ochranou a mohli sa tak vyhnúť noseniu dlhodobo používaných rúšok,“ uviedol Xi.

Vedci zistili aj to, že záhyby na chirurgickom rúšku významne ovplyvňujú vzory prúdenia vzduchu, čo naznačuje, že tvar rúška by sa mal brať do úvahy ako dôležitý faktor pri odhadovaní účinnosti ochrany a navrhovaní nových rúškom. Xi nakoniec uviedol, že budú aj naďalej skúmať účinnosť tvaru rúšok na náš systém dýchacích ciest.

Zdroj: eurekalert.org

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights