Osud krytej lyžiarskej haly má v rukách rezort životného prostredia. Minister ŽP Ján Budaj má na to jasný názor!

V oblasti Donovalov sa chystá istý turistický rozvoj. Do tejto oblasti by turistov mala priniesť plánovaná letná krytá lyžiarska hala. Ochranárom sa to pochopiteľne nepáči, keďže výstavba bude zahŕňať aj výrub stromov. Europoslanec Martin Hojsík tak bije na poplach a ľudí žiada o podpísanie petície. Svitá však nádej, že príroda Donovalov bude zachránená, keďže konanie prebralo Ministerstvo životného prostredia. Sám minister ŽP, Ján Budaj, má tak na výstavbu jasný názor!

Neekologický klinec do rakvy

“Na Donovaloch má vyrásť Letná lyžiarska hala. Úprimne povediac, je mi z tejto predstavy smutno. Okrem ohrozenia živočíchov, rastlín a celého biotopu a zvýšenej celkovej záťaže pre túto oblasť by výstavba haly spôsobila veľké ohrozenie vodných zdrojov,”  varuje vo svojom statuse Hojsík. Výstavba by tak podľa jeho slov ohrozila chránený vodárenský zdroj zásobujúci pitnou vodou celé Pohronie, od Banskej Bystrice až po Levice. Projekt lyžiarskej haly tak nazval “neekologickým klincom do rakvy”. Je to aj v rozpore s faktom, že zažívame klimatickú krízu a táto hala by bola už v dosť ťažkých časoch energeticky neefektívna a predstavovala by uhlíkovú záťaž pre životné prostredie. 

 

🛑“Rozvojom” na Donovaloch si pílime konár pod nohami.

🏗Na Donovaloch má vyrásť Letná lyžiarska hala. Úprimne povediac,…

Uverejnil používateľ Martin Hojsík Piatok 8. novembra 2019

 

 

Miesto stratí prírodný charakter

Ochranári z Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) tento projekt pripomienkovali na Okresnom úrade v Banskej Bystrici. Ten viaceré pripomienky zohľadnil no Slovenská agentúra životného prostredia tento projekt mala odobriť. No teraz od okresného úradu prebralo iniciatívu Ministerstvo ŽP na čele s Jánom Budajom. „Zámer postaviť krytú halu s približne 500 parkovacími miestami je len ďalším krokom na ceste, na konci ktorej lokalita stratí prírodný charakter. Zmení sa na komerčný park, čo je ale v príkrom rozpore s princípmi a dôvodmi, pre ktoré toto územie vyhlásila vláda za územie, ktoré si zasluhuje ochranu ako Národný park Nízke Tatry“, vyjadril svoj názor sám minister ŽP, Ján Budaj.

Na záchranu oblasti Donovalov tak Martin Hojsík zdieľal petíciu, v ktorej autori prosia aby ministerstvo aby tento projekt zastavilo.

zdroj: minzp.sk

minzp.sk

foto ilustracne z Unsplash.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Osud krytej lyžiarskej haly má v rukách rezort životného prostredia. Minister ŽP Ján Budaj má na to jasný názor!”