sobota, 27 júla, 2024

Podľa pandemickej komisie by malo Slovensko zaviesť zákaz vychádzania

Dnešný vysoký počet nakazených dokazuje, že situácia je na Slovensku viac než vážna. Tento fakt priznala aj pandemická komisia, ktorá dnes niekoľko hodín rokovala o stave pandémie. Po 4 rokovacích hodinách rozhodla o možnom sprísňovaní opatrení, ktoré budú navrhnuté vláde, ktorá ich má prehodnotiť.

Marek Krajčí, aktuálny minister zdravotníctva, sa po rokovaní vyjadril: ,,Vzhľadom na výrazne sa zhoršujúcu situáciu za posledných pár dní, sa pandemická komisia rozhodla, že odporúča vláde SR prehodnotiť opatrenia, ktoré navrhla.“ Podľa ministra zdravotníctva, ktorý prehovoril za celú pandemickú komisiu, je potrebné zavedenie tvrdého lockdownu, ktorý sa na Slovensku odohral už pred celoplošným testovaním, kedy boli povolené len presuny do práce, do školy a do obchodu.

Epidemiologička Hudečková sa vyjadrila, že je dôležité dodržiavanie pravidiel a to najmä minimálnej mobility. Podľa nej sa Slovensko bude dlho spamätávať v prípade, ak nezavedenie sprísnenie aktuálne platných opatrení. Pandemická komisia predkladá návrhy Ústrednému krízovému štábu, ktorý ich musí prerokovať. Minister Krajčí návrhy podporil a tak ich bude presadzovať aj na zasadnutí Ústredného krízového štábu. Podľa ministra by malo prípadné zavedenie nových opatrení trvať až do 10. januára, avšak pri prípadnej zmene situácie sa doba trvania môže skracovať alebo predlžovať.

Obsadenosť a kapacita lôžok v nemocniciachZdroj: MZ SR

Na dnešnom zasadnutí sa riešil aj aktuálny stav nemocníc.

Podľa štatistických údajov je aktuálny stav veľmi kritický, pričom medzi najviac zasiahnuté okresy patrí okres Púchov, Nitra, Skalica, Trenčín, Považská Bystrica a Ilava.

Krajčí dodal: ,,Máme veľmi veľa nákaz, keď sa pacienti infikujú priamo v nemocnicach a tých, ktorí sa nakazia v domoch sociálnej starostlivosti.“ Vývoj hospitalizovaných sa zvyšuje a kapacity sa veľmi rýchlo míňajú. Minister upresnil, že za posledných 7 dní bolo na Slovensku hospitalizovaných 300 pacientov, ktorým bol diagnostikovaný COVID-19: „Situácia je taká, že každý piaty pacient, ktorý sa dostane s nákazou koronavírusu do nemocnice, aj zomrie.“ Minister dokonca uverejnil aj reprodukčné číslo, ktoré je aktuálne 1,35.

4 fázy vakcinácie na SlovenskuZdroj: MZ SR

Slovensko aktuálne plánuje stratégiu postupného očkovania proti COVID-19. Jej podrobnosti načrtol infektológ  Pavol Jarčuška. Vakcinácia bude dostupná pre 65% populácie Slovenska, pričom sa bude realizovať v postupných štyroch fázach.

Zdroj: aktuality.sk

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights