Podvodníci na telefóne: Ako ich rozpoznať? TOTO som poradila aj mojej 70 ročnej mame

Pred pár dňami mala moja stará mama telefonát z neznámeho čísla. Muž sa predstavil ako zamestnanec banky, kde moja starká dostáva dôchodok. Povedal jej nepríjemnú správu: stala sa dlžníčkou kvôli pôžičke. Podvodníci ale nevedeli, koho sa im podarilo skontaktovať.

Faktom je, že stará mama nie je žiadna amatérka. Podobné príbehy už počula viackrát od svojich priateľov a v televízii. Preto som okamžite zavolala na 24-hodinovú linku banky. Samozrejme, nemala žiadne dlhy. Ako zistila, že jej telefonujú podvodníci? Riadila sa nasledujúcimi vecami…

Prejav

Zamestnanci call centra banky sú školení na neustálu komunikáciu s klientmi. Ich prejav by mal byť profesionálny, jasný a zrozumiteľný, nehovoriac o absencii gramatických chýb. Preto ak „zamestnanec banky“ robí chyby vo vyslovovaní slov, kladie nesprávny dôraz alebo počujete akýsi prízvuk, s najväčšou pravdepodobnosťou hovoríte s podvodníkom.

black and brown headset near laptop computerUnsplash

Emocionalita zamestnancov

To isté platí pre emocionalitu zamestnancov. Skutočný zamestnanec call centra v banke si nikdy nedovolí prejaviť emócie, či už negatívne alebo príliš pozitívne. Preto, ak na vás v telefóne zvýšia hlas, vyvinú tlak alebo sa vyhrážajú, nenechajte sa oklamať. Máte totiž dočinenia s podvodníkom!

Štýl komunikácie

Všetci zamestnanci banky musia podľa protokolu dodržiavať určitý komunikačný štýl. Sú zdvorilí a struční. Zamestnanec banky sa nikdy nebude pýtať, či ste kartou vykonali nejaký pohyb na účte. Ide o osobné informácie, ktoré sa týkajú výhradne vás. Podvodníci, to robia naopak, kladú veľa otázok, aby od vás zistili čo najviac.

grayscale photography of woman using telephoneUnsplash

Nerušivé pozadie

Špecialisti call centra banky pracujú s kvalitným vybavením, v tichej, odhlučnenej kancelárii. Na rozdiel od podvodníkov, komunikácia so skutočným špecialistom je jasná, zrozumiteľná, bez akéhokoľvek rušivého zvuku. Preto, ak okrem hlasu v prijímači počujete šuchotanie a cudzie zvuky, mali by ste byť na pozore.

Ako potrestať podvodníka

Ak ste sa dostali do kontaktu s podvodníkom na telefóne a chcete ho potrestať, tu je niekoľko zábavných nápadov:

  • Odpovedajte hrubo a tvrdo na otázky: „Áno, mám dlh! No a čo? Čo sa staráte? Teraz zavolám vašim nadriadeným a prepustia vás!“
  • Povedzte im, že aj vy pracujete pre túto banku. Začnite sa pýtať na ktorom sú oddelení, pýtajte sa na priezvisko. Diskutujte o novinkách z tímu.
  • Predstavte si, že ste vo vlaku a je tam strašne zlé spojenie. „Áno, počúvam vás… Počkajte, prejdem do ďalšieho vozňa! Halo? Počujete!? Zopakujte znova všetko, čo ste povedali!“
  • Predstavte sa ako neplnoletí. Povedzte im, že rodičia nie sú doma, a určite im odkážete, že niekto volal z banky.
  • Choďte do útoku. Povedzte im, aká hrozná je banka, v ktorej podvodník pracuje, aké veľké percento musíte splácať. Hovorte o hypotékach a problémoch v práci.
  • Ovládate cudzí jazyk? Dokonale! Začnite bombardovať imaginárneho zamestnanca vetami, vďaka ktorým nebude vedieť, ani ako sa volá. Podvodník dlho nevydrží.
black ip desk phone on black wooden tableUnsplash

Mimochodom, babička si najskôr chcela zablokovať číslo, z ktorého jej volali podvodníci, no nakoniec ho nadiktovala zástupcovi svojej banky. Sľúbil, že sa bude touto situáciou zaoberať. A čo vy? Už vám niekedy volali podvodníci? Podeľte sa o to, ako ste sa s nimi vysporiadali!

 

Zdroj: sovkusom.ru

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Podvodníci na telefóne: Ako ich rozpoznať? TOTO som poradila aj mojej 70 ročnej mame”