sobota, 27 júla, 2024

Prezidentka si myslí, že aktuálne opatrenia nie sú postačujúce. Kvituje tak návrhy odborníkov a ich “Desatoro bezpečných Vianoc”.

Včera (15. decembra) sa s našou prezidentkou, Zuzanou Čaputovou, stretli odborníci, s ktorými rokovala o situácii spojenej s pandémiou koronavírusu. Prejednávali aj terajšie opatrenia a odborníci prišli aj vlastnými návrhmi na ich zefektívnenie. Prezidentka je zástancom názoru, že súčasne opatrenia nie sú postačujúce a preto návrhy odborníkov ocenila. Epidemiologička Alexandra Bražinová dokonca predstavila takzvané “Desatoro bezpečných Vianoc”, ktorým by sme sa mali riadiť počas sviatkov aby sme spomalili epidémiu.

Opatrenia nie sú postačujúce

Počas utorkového stretnutia s odborníkmi sa prezidentka vyjadrila, že podporí také opatrenia, ktoré budú korešpondovať s aktuálnou situáciou a podporí ich aj odborná verejnosť. „Situácia na Slovensku je mimoriadne závažná. Svedčí o tom nekontrolovateľný nárast počtu chorých a infikovaných osôb. Ale to, čo je kritické, je aj stav v nemocniciach, a teda poskytovanie zdravotnej starostlivosti, jednak covidovým pacientom, ale dochádza aj k obmedzovaniu zdravotnej starostlivosti voči iným pacientom. Je zrejmé, že opatrenia, ktoré momentálne máme, nie sú postačujúce,“ vyjadrila sa Čaputová.

 

https://www.instagram.com/p/CI0rcD_r3XR/

 

Neverte špekuláciám

Politikom či už koaličným či opozičným Čaputová odkázala aby medzi sebou obmedzili spory. „Odmietanie opatrení alebo vyvolávanie občianskej neposlušnosti dnes nie je krokom voči vláde, ale voči lekárom, sestričkám a rodinám infikovaných,“ narážala na silnú antikampaň niektorých opozičných politických strán. Týmto smerom aj ozrejmila, že je potrebné odmietať špekulácie o existencii vírusu či efektívnosti opatrení. “Neveriacim” odkázala to aby svoje výroky opierali o vedecké poznatky a názory lekárov, ktoré treba rovnako rešpektovať.

 

https://www.instagram.com/p/CGqON3ZpDb_/

 

Ako prežiť pokojné sviatky?

Prezidentka tak podotkla, že pre zdravotnícky personál sviatky vôbec nebudú pokojné, keďže množstvo z nich ic strávi v službe. Čo sa týka tých, ktorí si chcú sviatky užiť tak ako sú zvyknutí, odkázala im aby sme mysleli na svojich blízkych. Preto je potrebne obmedziť kontakty s rodinou či známymi na nevyhnutnú mieru. Stretnutia v uzavretých priestoroch sú podľa prezidentky rizikové. Zároveň vyzvala zamestnávateľov k tomu aby umožnili svojim zamestnancom pracovať z domu (kde je to možné). Zamestnancom tak odporúča takúto ponuku od zamestnávateľa zvážiť a hlavne aj využiť.

 

Man and Woman Sitting on Dining Table

 

Zdroj: pexels.com

 

Desatoro bezpečných Vianoc

  1. Ži v bubline. (V bubline, ktorá je vnímaná ako malá skupina ľudí v rámci rodiny a blízkych, s ktorými sa počas sviatkov stretnete)
  2. Dodržuj izoláciu. (Ak sa chcete s niekým blízkym stretnúť, izolujte sa sedem dní alebo sa dajte otestovať.)
  3. Nos rúško.
  4. Vyhýbaj sa blízkemu kontaktu s ľuďmi. (Mimo ľudí s Vašej malej “bubliny”)
  5. Používaj viac telefón.
  6. Separuj sa od ľudí. (Vyhýbajte sa miestam, kde je naraz veľa ľudí ak je to možné.)
  7. Dodržiavaj hygienu. (Umývanie a dezinfekcia rúk, vetranie priestorov pri stretnutí s ľuďmi mimo “bubliny”, žiadne podávanie rúk a podobne.)
  8. Buď aktívny. (Fyzická aktivita či už doma alebo v prírode, opäť na miestach s menšou koncentráciou ľudí.)
  9. Izoluj sa pri príznakoch.
  10. Informuj blízkych (ak sa potvrdí infekcia).

 

Desatoro bezpečných Vianoc.

Zdroj: tvnoviny.sk

 

https://www.tvnoviny.sk/domace/2015681_desatoro-bezpecnych-vianoc-odbornici-u-prezidentky-predstavili-body-ktorymi-by-sme-sa-mali-riadit

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights