sobota, 27 júla, 2024

Slávny učiteľ hovorí: „Nevychovávam svoje deti. Vyrastú z nich dobrí ľudia aj bez toho“ ROBÍM ALE NIEČO INÉ

V súčasnosti počuť z každej strany množstvo rád o rodičovstve. Niektorí hovoria, že treba byť prísnym, iní trvajú na liberálnom prístupe. Je ťažké z pozície rodiča vybrať si jeden smer. Ako môžete naplánovať proces výchovy dieťaťa? Dima Zicer, doktor pedagogických vied a riaditeľ Inštitútu neformálneho vzdelávania (INO), tvrdí, že svoje deti vlastne nevychováva …

 

Povedal, prečo by ste nemali pripravovať deti na celý život, nepotrebujete vychovávať, nesmiete zabúdať na lásku. V tomto článku s vami budeme zdieľať jeho užitočné myšlienky. Inšpirujte sa.

Kvality dobrého rodiča

1. Prestaňte vychovávať

Zicer vyhlasuje: „Svoje deti nevychovávam. Rastú z nich krásni ľudia bez mojej výchovy. Pedagóg sa domnieva, že termín „výchova“ je príliš hrubý a ťažký. Predpokladá, „vychovávateľ“ vždy vie, čo je správne, ale je to sebaklam. Môžete ovplyvniť vaše dieťa podľa príkladu, ktorým ste mu, ale nemôžete neustále napádať jeho priestor a povedať, ako by to malo vyzerať.

Môžete kresliť paralelu so štýlom oblečenia. Ak rodičia neustále dieťaťu diktujú, ako sa obliekať, potom nikdy nebude mať svoj vlastný štýl. To isté platí pre rodičovstvo: deti vidia, ako ste oblečení, ako hovoríte a čo máte radi. Takže ho ovplyvňujete ešte viac, ako by ste si pomysleli.

2. Naučte sa hovoriť so svojím dieťaťom

Každý pozná situáciu: pozeráte televízor alebo čítate a dieťa sa neustále krúti okolo vás. Čo mu v takýchto prípadoch hovoríte? Niečo ako: „Choď niečo robiť.“ Toto je automatická reakcia, ale treba sa s ňou popasovať. Takéto frázy vytvoria u dieťa dojem „nechce ma vidieť a prijať ma takého, akým som“ a bude ťažké to zmeniť.

Nabudúce, skôr než stihnete reagovať, zhlboka sa nadýchnite. To vám dá pol sekundy na to, aby ste premýšľali o svojich slovách a hľadali správnu odpoveď. Zdravá komunikácia rodičov s deťmi je kľúčom k správnej výchove.

 

3. Nestresujte dieťa

Aká je podstata trestu? V podstate trestáte dieťa, pretože sa vám nepáči, ako sa správa. A trest je vždy poníženie. Ak o tom popremýšľate, pochopíte, že to nie je pomoc, ale cesta do priepasti vo vzťahu. Keď trestáte dieťa, liečite sa zo svojich trestov.

Pedagóg hovorí: „Trest pokazí vzťah bez ohľadu na to, či to dieťa považuje za spravodlivé alebo nie. Napokon, do 7 rokov sa rodičia nemôžu mýliť, ale po 7 deťoch chápu, že mama a otec nemajú vždy pravdu. A tresty sa hromadia.“

A to je bežná prax. Napríklad vo Švédsku bolo zakázané trestať deti na legislatívnej úrovni.

4. Naučte požiadať o odpustenie

Nikto nemôže odpúšťať viac ako deti. Preto je ospravedlnenie sa dieťaťu silným činom. Dospelí si myslia, že sú múdri a niekedy si nevedia pripúšťať svoje chyby. Treba si ich však priznať, aby sa to dieťa dozvedelo od vás. Keď sa mýlite, musíte požiadať dieťa o odpustenie. Vy sa stávate lepšími a ste dieťaťu dobrým príkladom.

 

5. Prestaňte „pripravovať dieťa na celý život“

Je to zvláštne. Neustále trváme na tom, že život sa začína až v dospelosti, ale nie je tomu celkom tak. Veď život začína od narodenia a neustále pokračuje. Nemusíte sa pokúšať pripravovať svoje dieťa na život, len ho nechajte žiť. To je všetko.

Dima Zicer hovorí: „Dnes sa snažíme učiť deti niečo, o čom sami nemáme tušenie. Aký bude náš život v budúcnosti, to nevedia ani učitelia, ani rodičia (hoci predstierajú, že vedia). Takže zostáva pozorovať a učiť sa sám. „

6. Buďte pre dieťa oporou

Rodičia sú ľudia, ktorí nás vždy podporujú a milujú bez ohľadu na to, čo je. To však neznamená, že budú vždy hovoriť „máte pravdu“. Nie, znamená to, že vás podporia aj vtedy, keď s vami nesúhlasia. Musíte sa stať spoľahlivou podporou pre dieťa.

Je krásne vedieť, že máte okolo seba ľudí, ktorí vás ľúbia. A tu sú vaše možnosti nekonečné, pretože sa môžete stať pre dieťa svetom, o ktorom ste vždy snívali.

 

7. Buďte schopní urobiť si srandu sami zo seba

Do určitého času sú rodičia pre dieťa všetkým. Až od veku 6 rokov si dieťa začína uvedomovať, že rodičia sa môžu mýliť. Prichádza pochopenie, ak matka povedala: “ dám ti pusu a prestane ťa to bolieť,“ a nič neprestane. A tu je dôležité naučiť sa zasmiať sami na sebe, aby ste sa vyhli neúspechu.

Nechajte dieťa pochopiť, že sa môžete mýliť, môžete povedať nezmysel. Aby dieťa mohlo s vami pohádať a zasmiať sa bez toho, aby sa dopustilo trestného činu. To je dôležité pre udržanie normálnych vzťahov.

8. Ľúbte svoje dieťa

Pedagóg sa domnieva, že dieťa nemôže zničiť lásku. Hovorí: „Nerozumiem, čo je to“ rozmaznávať“. Koniec koncov, ak milujete človeka, chcete ho urobiť šťastným. Ak ťa ľúbim, ukážem ti, ako ľúbiť. Ľúbiť je ťažké.

To neznamená, že predáte obličku, aby ste kúpili dieťaťu novú hračku. Neznamená to, že budete vždy súhlasiť so všetkým. Ale ak dieťa naozaj niečo chce, a vy máte príležitosť mu to dať, prečo by ste to mali odmietnuť? „

Neodopierajte dieťaťu, čo naozaj chce, o čo sníva. Tak sa učí milovať, prijímať a dávať svoju lásku ostatným.

 

Zdá sa nám, že rady Dima Zicera by mali byť aplikované. Naučia milovať dieťa, nielen ho vychovávať. Toto je umenie, ktoré musí každý rodič zvládnuť. Tak budete šťastní vy aj vaše deti!

Čo si myslíte o týchto pravidlách? Podeľte sa s nami o váš názor v komentároch.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights