Vatikán schvaľuje očkovanie vakcínou na nový koronavírus Covid-19

Očkovanie proti Covid-19 je morálne, usúdil Vatikán po tom, čo niektoré skupiny bojujúce proti potratom vyvolali obavy z výroby vakcín.

Niektoré skupiny prišli s tvrdením, že koronavírusové vakcíny sa vyrábali z buniek potratených plodov. Bunky sú skutočne skonštruované a pestované v laboratóriách z tkaniva získaného spred mnohých desaťročí, ale nie sú vyrobené priamo z potratených plodov.

Vatikánska Kongregácia pre náuku viery uviedla v oznámení schválenom pápežom Františkom, že prijatie očkovania je morálne povolené.

„Je morálne prijateľné dostať vakcínu Covid-19, ktorú vo svojom výskume a výrobnom procese používali bunkové línie potratených plodov,“ uvádza sa v poznámke.

Vyhlásenie bolo vydané a podpísané vedúcou Kongregácie v reakcii na niekoľko žiadostí o usmernenie týkajúce sa použitia vakcíny.

V cirkvi sa vyskytli určité nezhody týkajúce sa etiky používania vakcíny Covid-19, pretože sa v nej používalo tkanivo získané z dvoch potratov, ku ktorým došlo v minulom storočí.

Potratové prepojenie, ktoré viedlo mnohých biskupov k nesúhlasu s vakcínou, teraz odmietol Vatikán aj Americká konferencia katolíckych biskupov. Americká konferencia katolíckych biskupov už začiatkom mesiaca vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že použitie vakcín Covid-19 je morálne opodstatnené.

„Vzhľadom na naliehavosť tejto krízy, nedostatku dostupných alternatívnych vakcín a skutočnosti, že súvislosť medzi potratom, ktorý sa udial pred desiatkami rokov, a použitím vyrobenej vakcíny je nopodstatnená, je očkovanie novými vakcínami COVID-19 morálne oprávnené.“

Vyhlásenie Vatikánu je zamerané na riešenie morálnych otázok týkajúcich sa vakcíny a nezameriava sa na hodnotenie bezpečnosti alebo účinnosti.

Vyhlásenie tiež vyzvalo vlády, farmaceutické spoločnosti a medzinárodné organizácie, aby venovali osobitnú pozornosť spravodlivej distribúcii vakcíny do chudobnejších krajín.

„Pre farmaceutický priemysel, vlády a medzinárodné organizácie je tiež morálnou nevyhnutnosťou zabezpečiť, aby vakcíny, ktoré sú účinné a bezpečné z lekárskeho hľadiska, boli prístupné aj pre najchudobnejšie krajiny spôsobom, ktorý nie je pre nich nákladný.“

Zdroj: edition.cnn.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Vatikán schvaľuje očkovanie vakcínou na nový koronavírus Covid-19”