Vedci už dokážu zvrátiť proces starnutia. Ako je to možné a čo to znamená pre ľudí?

Tímu izraelských vedcov sa podarilo vôbec prvýkrát zvrátiť biologický proces starnutia pomocou hyperbarických kyslíkových komôr, ktoré napomáhajú pri zmienách DNA, ktoré sú spojené so starnutím.

Predpokladá sa, že terapia na báze kyslíka ovplyvňuje dve kľúčové oblasti, ktoré sú zodpovedné za to, že sa s pribúdajúcimi rokmi stávame slabšími – telomery – ochranné časti na koncoch chromozómov, ktoré sa časom skracujú a spôsobujú poškodenie DNA.

Vedci sa zamerali na tieto oblasti v niekoľkých štúdiách zameraných na proces starnutia, pričom potvrdzujú, že sa v súčasnosti vyvíja množstvo liečebných postupov zameraných na teloméry a starnúce bunky.

Podávaním čistého kyslíka u starších pacientov vo vysokotlakovej komore zistili,

že kyslík dokáže predĺžiť dĺžku života telomér a znížuje počet poškodených buniek o 37%, čo umožňuje opätovnému rastu nových zdravých buniek. Počas procesu bola skupina dospelých, vo veku 64 rokov a starších, umiestnená jednotlivo do hyperbarickej komory, kde dýchali 100% kyslík priamo cez kyslíkovú masku. Pacienti strávili v komore 90 minút päť dní v týždni počas troch mesiacovVýsledkom liečby bolo, že teloméry dokázali dorásť do dĺžky, ktorú dosiahli pred 25 rokmi.

Profesor Shai Efrati, ktorý sa štúdie zúčastnil,

pre portál The Telegraph uviedol: ,,Skracovanie telomérov považujem za „svätý grál“ biológie starnutia. Veľa farmakologických výskumov to intenzívne skúma v nádeji, že prídu na spôsob predĺženiia telomerov. Významné zlepšenie dĺžky telomer, zaznamenané počas a po týchto jedinečných výskumoch, poskytuje vedeckej komunite nový základ porozumenia, že starnutiu je skutočne možné zabrániť a zvrátiť na základnej bunkovo-biologickej úrovni.“

Ukázalo sa, že na ich skracovanie vplýva aj niekoľko faktorov životného štýlu, ako je fajčenie, nedostatok fyzickej aktivity, nedostatok vitamínov a obezita. Mnoho vedcov dokonca tvrdí, že starnutie buniek je zodpovedné za choroby ako Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a artritída, ktorým je možné predchádzať práve rozvojom prelomového objavu o čistom kyslíku. Dr Amir Hadanny, hlavný pracovník Centra pre hyperbarickú medicínu a výskum v Sagole, povedal:

 ,,Touto priekopníckou štúdiou sme otvorili dvere ďalšiemu výskumu s cieľom zvrátiť proces starnutia. Po tom, čo sme výskum zasvätili skúmaniu vplyvu kyslíka na oblasť mozgovej funkčnosti a kognitívnych zručností súvisiacich s vekom, sme odhalili biologické účinky jeho vplyvu na bunkovej úrovni u zdravých starnúcich dospelých.“

Zdroj: unilad.co.uk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Vedci už dokážu zvrátiť proces starnutia. Ako je to možné a čo to znamená pre ľudí?”